Glavna NVO ruskog autorskog društva (RAO) pokreće finansijsku platformu zasnovanu na blokčeinu za zaštitu intelektualne svojine - prema podacima ruskih novina TASS 16. novembra.

Direktor RAO Alekander Sukhotin otkrio je da je projekat, nazvan CoFi, u završnoj fazi razvoja i da će biti pokrenut u prvom kvartalu 2019. godine. Platforma namerava da okupi potencijalne vlasnike prava intelektualne svojine i investitore koji su spremni da pruže zajam.

Na tržištu intelektualne svojine uočena je značajna potreba za sistemom koji će omogućiti direktnu komunikaciju između vlasnika prava i investitora, kako bi izdao kredite zaštićene patentima i drugim oblicima intelektualne svojine, izjavio je Sukhotin na okruglom stolu pod naslovom "Cult & Tech: New Content Economy"na Međunarodnom kulturnom forumu u Sankt Peterburgu.

Generalni direktor RAO-a takođe je napomenuo da blokčein platforma neće biti ograničena tipom intelektualne svojine, već će obuhvatiti patente, muzičke radove i vizuelnu umetnost. U sadašnjoj fazi, kompanija traži stručnjake za procenu različitih oblika vlasništva, rekao je Sukhotin.

Nedavno je Državna galerija Tretjakova u Moskvi najavila lansiranje sistema za zaštitu umetnosti na bazi blokčeina koji omogućava licima da izvršavaju privatne donacije kako bi digitalizovali određenu stavku iz kolekcije galerije - čime bi postali zaštitnici umetničkog dela.

Ranije je šef velike drzavne ruske banke Sberbank predvideo da će usvajanje blokčeina na industrijskoj skali biti za jednu do dve godine, tvrdeći da je "groznica oko tehnologije sada završena" i da blokčein sada "ulazi u fazu industrijskog razvoja. "

 

Pripremila: Majda Petrović