U nedavnom intervjuu za ruske novine Gazeta, predsedavajući odbora državne Dume za Finansijska tržišta, Anatolij Aksakov je izjavio da predlog zakona o kriptovalutama u Rusiji zahteva od državnih zvaničnika da prijave svoju kripto imovinu.

Nacrt zakona trenutno je u razamtranju u Ministarstvu finansija i centralnoj banci, a konačna verzija zakona će biti objavljena najkasnije do 1. jula 2018. godine, sudeći po Forklog-u.

Trenutno, državni zvaničnici nisu obavezni da prijave kriptovalutna sredstva zbog nedostataka odgovarajuće definicije i regulacije samih kriptovaluta, zabeleženo je u nedavnom saopštenju od strane ruskog Ministarstva rada.

Prema tome, Aksakov dodaje u svom intervjuu za Gazetu da ukoliko novi zakon definiše kriptovalute kao imovinu, "sva imovina u vlasništvu poslanika državne Dume mora biti prijavljena (uključujući kriptovalute)".

Rusija nije jedina zemlja koja razmatra stvaranju zakonske uredbe za državne službenike, po kojoj su u obavezi da prijave svoju kripto imovinu.

Ranije ove nedelje, Administrativni odbor i Odbor za bezbednost južnokorejskog nacionalnog parlamenta su navodno predložili zakon kojim se od zvaničnika zahteva da prijave svoju kripto imovinu. Ovo se dogodilo nakon što je nekoliko zaposlenih u Servisu za superviziju finansija (FSS) optuženo zbog insajderskog trgovanja bitkoinom.


 

Pripremio: Bojan Zečević