Ruski milijarderi Roman Abramovič, Aleksandr Frolov i Aleksandr Abramov navodno ulažu velike količine novca u kriptovalute kao što je bitkoin preko evropskog fonda pod nazivom Blackmoon Crypto.

Fond, koji je podružnica Blackmoon Financial, ima za cilj da uspostavi i održi najbolji za tokenizovane fondove širom sveta.

U međuvremenu, još jedan ruski milijarder Roman Trotšenko planira da pokrene platformu za razmenu digitalnih valuta i pokretanje ICO projekata. Na osnovu izveštaja iz lokalnih novina "The Bell",  gde je Tortšenko dao izjavu, njegov cilj je da ispuni zahteve investitora koji žele da ulažu u kriptovalute.

"Imali smo interes da investiramo samo u bitkoin i da razvijamo infrastrukturu; nećemo pomerati putnike, već ćemo ih servisirati na licu mesta."

Stav ruske vlade o kriptovalutama

Tortšenkova predložena platforma za digitalne valute se suočava sa neizvesnom budućnošću pre nego što je i počela sa radom. Razlog tome je taj što ruska vlada ima zbunjujuća rešenja o tome kako da se postave prema kriptovalutama. Vlada će u julu 2018. godine da objavi zvanične propise o rudarenju kriptovaluta i ICO projektima.

Međutim, krajem novembra 2017. ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov je izjavio kako vlada nikada neće "legalizovati" kriptovalute.

Zbog ove izjave Trotšenko je rekao da će da sačeka buduće događaje pre nego što pokrene svoju već funkcionalnu platformu. U daljem izlaganju je izneo podatak  kako je u septembru pokrenuo pitanje regulisanja i legalizacije tržišta kriptovaluta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Početkom novembra ruska centralna banka je pokrenula svoju digitalnu valutu kriptorublju, koja je dizajnirana na način da bude jedini virtuelni instrument koji će biti prepoznatljiv na ruskom tržištu.

Kriptorublja takođe ima za cilj da uživa određeni stepen regulatorne slobode. U 2016. godini prihodi od ruskih ICO-a su iznosili više od 300 miliona dolara.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić