Ruska Sberbanka CIB i Nacionalni depozitor za poravnanja (NRD) će pokrenuti pilot projekat prvog zvaničnog ICO-a u zemlji koristeći regulatorne ovkire banke Rusije - izveštava ForkLog 24. maja.

Sberbank CIB, investiciona bankarska ekspozitura najveće banke koja je u posedu države Sberbanke i NRD koji je deo Moskovske berze, upravo finalizuju planove sa centralnom bankom da pokrenu pilot do kraja leta 2018. godine.

Šef Sberbanke CIB, Igor Bulantsev je naveo da banka smatra da je rusko ICO tržište "veoma obećavajuće", naglašavajući da su mnogi klijenti banke "zainteresovani za ovaj novi način prikupljanja sredstava."

Eksperimentalni ICO prihodi će se navodno koristiti za pokretanje novih tokenizovanih onlajn usluga od strane Level One kompanije koja vodi najveću komercijalnu salu za predavanja u Moskvi.

Edi Astanin iz NRD-a je naveo za lokalne medije Vedemosti da će tokeni nastali od projekta biti prodati samo za rublje i biti otvoreni za ponudu isključivo "kvalifikovanim" investitorima.

Ruska banka je objavila početak svojih regulatornih politika sredinom aprila ove godine, pružajući Ruskim finteh kompanijama priliku da testiraju nove tehnologije bez rizika od kršenja domaćih zakona. Partner Add.Capital investicione firme Aleksej Prokofijev naveo je za Vedemosti da je novi eksperimentalni ICO obećava "stvarno iskustvo razumevanja sa pravne strane budućeg implementiranja digitalnih tokena i blokčeina."

Ove nedelje, ruski parlament je odobrio prvo čitanje novih zakona koji regulišu kripto sektor, koji se razmatra još od početka ove godine. Zakoni se bave kriptovalutama i ICO projektima, definišući kriptovalute i tokene kao svojinu, postavljanju specifikacija za interakciju sa tehnologijama povezanim sa kripto i blokčein tehnologijom poput pamentih ugovora i rudarenja. Napomenuto je da novi zakoni navode da Banka Rusije može ograničiti količinu kripto transakcija za svakoga ko nije kvalifikovani investitor.


 

Pripremio: Bojan Zečević