Prvi zamenik guvernera Ruske centralne banke Olga Skorobogatova rekla je da blokčein tehnologija još nije dovoljno zrela za korišćenje u industrijskom obimu, objavio je lokalni mediji Prime 26. maja.

Tokom diskusije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Skorobogatova je predložila da nova tehnologija i dalje zahteva poboljšanja. Prema njenim rečima, tehnologija se još uvek nije primenjivala na industrijskom nivou, izuzev njegove upotrebe za kriptovalute, kao što je bitkoin. Zamenik guvernera fokusirao se na sigurnost i skalabilnost kao ključna pitanja koja još uvek treba rešiti pre nego što se primeni na industrijskom nivou.

Skorobogatova je podelila upotrebu blokčein aplikacije u dve glavne grupe. Prvo, blokčein sistemi koji nude uspostavljenu distribuiranu infrastrukturu, kao što su Corda i Ripl, koji se mogu koristiti za bankovnu obradu plaćanja. Drugo, blokčein platforme koje pružaju funkcionalnosti pametnih ugovora kao što su Itirijum i Hiperledžer.

"Tehnologija radi tehnologije je besmislena", rekla je Skorobogatova, dodajući da će 2018 biti godina kada će Rusija i međunarodna zajednica doći do "pragmatičnog razumevanja" svrhe za koje je blokčein koristan, nakon čega bi prešli na rešavanje skalabilnosti industrije.

Skorobogatova je ranije govorila o blokčeinu kao "revolucionarnoj tehnologiji u koju treba ulagati", naglašavajući da je razumevanje rizika i načina upravljanja njima od suštinskog značaja za mejnstrim finansijski sektor. Potpuno kontrolisana integracija zahteva "sedam do deset godina", prema njenoj proceni od juna prošle godine.

Ove sedmice objavljena je vest da će prvi zvanično regulisani ICO u zemlji biti testiran korišćenjem novouspostavljenog kontrolisanog okruženja ruske centralne banke, dok će glavna državna Sberbanka delovati kao glavni investitor projekta.

Takođe ove sedmice, ruski parlament odobrio je prvo od tri čitanja novog zakona koji reguliše kripto i blokčein industriju, koji definišu kriptovalute i kripto tokene kao imovinu.

 

Pripremio: Nikola Tasić