Ministar za ekonomski razvoj Rusije nazvao je bitkoin (BTC) "balonom” koji je napravio gubitke onima koji su investirali, prema ruskoj agencija za informisanje RBK 28. novembra.

Ministar Maksim Oreškin, koji je govorio u intervjuu za RBK, primetio je kako se cena bitkoina (BTC) dramatično smanjila, navodeći porast novčića od decembra 2017. na 20.000 dolara:

"Kada je cena bitkoina skočila do 20.000 dolara, a sada je niža od 4.000 dolara, rekli smo vrlo jednostavne stvari: sam bitkoin je balon, on se izduvao, to se dogodilo."

Međutim, Oreškin je takođe izajvio da uprkos velikom broju gubitaka među investitorima, kriptovalute "daju pozitivan impuls" tehnološkim inovacijama. Ministar je napomenuo da su u industriji novih tehnologija razvijeni mnogi investicioni projekti, kao što je blokčein, što je dobro za poslovanja.

Ranije ovog meseca, predsednik Odbora za finansijska tržišta ruske državne Dume izjavio da je zemlja razmišlja o emitovanju “stablecoin-a” pod nadzorom države, koji bi bio potpuno ekvivalentan ruskoj rublji "u digitalnom okruženju", kako je Cointelegraph preneo 8. novembra.

Ovog leta, Pol Krugman, ekonomista koji je dobio Nobelovu nagradu, izrazio je "skeptičan stav" o kriptovalutama, dodajući da je "potpuni kolaps realna mogućnost", prema Cointelegraph-u od 31. jula.

Legalizacija kriptovaluta u Rusiji i dalje ostaje nejasna, jer je vladin zakon "O digitalnoj finansijskoj imovini" odložen nekoliko puta od januara 2018. godine.


 

Pripremio: Nikola Mosurović