Popularni ruski agregator kripto menjačnica BestChange će uskoro nastaviti s radom nakon što ga vlada blokira.

Direktor za odnose sa javnošću i marketing Nikita Zuborev izjavio je za Forklog da se očekuje da će blokada biti ukinuta narednih dana nakon sudskog saslušanja.

Ruski telekomunikacioni nadzorni organ Roskomnadzor (RKN) blokirao je internet stranicu BestChange 12. marta, nakon naloga okružnog suda u Omsku, sedmom po veličini gradu u Rusiji.

Uprkos nedavnom blokiranju od strane RKN-a, BestChange je još uvek operativan u Rusiji koristeći različite metode deblokiranja kao što su VPN usluge, izjavio je Zuborev. U vreme objavljivanja, sajt nije dostupan za ruske IP adrese.

Pokrenut 2007. godine, BestChange je više puta blokiran od strane ruske vlade od 2017. godine. Misija veb sajta je da nabroji pouzdane razmene od fiat-do-kripto, uključujući podatke o izvršenoj fiat ponudi i pregledima. U trenutku pisanja teksta, na sajtu se nalazi 220 aktivnih sajtova koji pružaju usluge kripto razmene.

Roskomnadzor je poznat po svojim višestrukim neuspešnim pokušajima blokiranja popularnog Telegrama i u zemlji. U aprilu 2018. godine, vlasti su blokirale oko 20 miliona Google i Amazon IP adresa kako bi blokirale aplikaciju u Rusiji, što je omelo rad desetina nepovezanih servisa kao što su Viber, Microsoft, Windovs i drugi, dok je Telegram ostao operativan.

 

Pripremila: Majda Petrović