Rusko ministarstvo finansija (MinFin) veruje da je stvaranje digitalne valute Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) neizbežno zbog sankcija SAD-a, izveštava Rambler 21. decembra.

Ministarstvo finansija vidi priliku za pokretanje digitalne valute u zemljama koje su članice EAEU do 2020. ili 2021. godine, kako je izjavio zamenik ministra finansija Aleksej Moisejev. Evroazijski ekonomski savez osnovan je 2014. godine i uključuje pet zemalja članica: Belorusiju, Kazahstan, Rusiju, Jermeniju i Kirgistan.

Najavljeni projekat digitalne valute će najverovatinije biti implementiran bez upotrebe blokčein tehnologije kako je izjavio Moisejev za TASS.

Prema Moisejevu, jedinstvena valuta pod pokroviteljstvom Evroazijske ekonomske zajednice će biti razvijena analogno sa evropskom monetarnom jedinicom (EKI) koju je koristila Evropska Unija pre nego što je zamenjena evrom (EUR) januara 1999. godine.

Uvedena još 1979. godine EKI predstavlja monetarnu jedinicu različite fiksne mase svake od valuta u Evropskom monetarnom sistemu.

Kako se navodi u članku, ideju o zajedničkoj digitalnoj valuti EAEU podržavaju ne samo učesnici ekonomske unije, već i druge zemlje koje su trgovinski partneri zemalja EAEU.

Zamenik ministra finansija primetio je da je kreiranje evroazijske valute “neizbežno” usled sve većeg broja sankcionisanih kompanija. Moisejev dalje dodaje:

“Čujemo da će nam uvesti nove sankcije. Shodno tome, moramo izgraditi sigurni međunarodni platni sistem koji nije zasnovan na američkom dolaru.”

U novembru 2018. godine, predsednik donjeg doma Dume otkrio je da bi planirani državni stejblkoin bio enkriptovan ekvavilent ruskoj rublji.

Nedavno je ruski zamenik premijera, Maksim Akimov, objavio da se postojeći nacrt o regulaciji kriptovaluta neće menjati, iako nije prvi put usvojen kada se o njemu predlagalo početkom decembra.

Na osnovu nacrta o kripto regulaciji “O digitalnoj finansijskoj imovini”, mnogim zvaničnicima nije bio jasan ovaj tekst pa su se javila brojna pitanja, pošto su iz teksta uklonjeni ključni termini kao što su “kriptovalute” i “rudarenje”.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović