Ruska federativna služba za finansijski nadzor naručila je analitički alat za praćenje kripto transakcija, a posebno bitkoin transakicja - izveštava BBC News Rusija (sreda 29. avgust).

Do kraja 2018. godine, nova aplikacija će biti uključena u složeni sistem organizacije za nadgledanje, čiji je navodni glavni cilj da se suoči sa pokušajima prevara i sličnim šemama kao i da se spreči finansiramje terorizma. Očekuje se da će alat ujediniti delove infomacija o prevari i povezati ih sa različitm slučajevima.. Moskovski institut za informacionu bezbednost i analizu (SPI) dobio je ugovor i stoji iza izrade ovakvog programa za praćenje za koji je zadužen od strane ruske Vlade. SPI je prethodno razvio i iRule softver, koji je naširoko bio upotrebljen od strane monitoring servisa kao i od ruskih snaga bezbednosti i osiguravajućih kompanija - navodi BBC.

Prema javnim dokumentima, ugovor vredi oko 195,5 miliona rubalja (oko 2,9 miliona dolara) i opisuje tehnologiju kojoj će imati za cilj praćenje korisnika digitalnih novčanika. Alat bi mogao da pronađe ime određenog lica, njegov bankovni račun, kreditnu karticu i broj mobilnog telefona kao i broj njegovog elektronskog novčanika (wallet-a). Takođe će obuhvatati podatke o kripto i bitkoin transakcijama.

Ruska federativna služba za finansijski nadzor već dosta dugo zadržava kritički stav prema kriptovalutama. U saopštenju za medije još iz 2014. godine, regulator je izjavio da bi samo korišćenje digitalnog novca moglo biti osnova za smatranje transakcije nelegalnom.

Bivši Internet savetnik Vladimira Putina, German Klimenko, koji je poznat po svom tvrdokornom stavu da blokira aplikaciju za slanje poruka Telegram u Rusiji, objasnio je stav vlade o kriptovalutama za BBC:

"Zbog anonimnosti i nemogućnosti pronalaženja izvora transakcija, kriptovalute se koriste u sivoj zoni. Na primer, na Darkweb-u, se kupuje oružje, droga ili nasilni video snimci. Zakonodavci u mnogim zemljama su zabrinuti za ovu pojavu što potvrđuje i analiza koju smo vodili u ime predsednika Vladimira Putina."

U maju, odbor za zakonodavni rad Ruske državne Dume objavio je da će podržati prvo čitanje inicijative koja će uspostaviti norme za digitalnu ekonomiju, uključujući kako građani mogu da vrše interakciju sa kriptom.


 

Pripremio: Bojan Zečević