Nakon objavljivanja zabrane, vezane za šifrovanu aplikaciju za poruke - Telegram, prošlog petka, ruski nadzorni organ za telekomunikacije, Roskomnadzor (RKN), započeo je blokiranje aplikacije u ponedeljak, 16. aprila.

Da bi zabranio pristup aplikaciji, vlast je blokirala blizu 20 miliona Gugl i Amazon IP adresa, počevši od 17. aprila, ali korisnici ruskog Telegrama kažu da aplikacija još uvek radi bez primene dodatnih sredstava za zaobilaženje blokade, kao što su proksi i VPN servisi.

Iako aplikacija za poruke kripto zajednice i dalje radi u Rusiji, korisnici desetine servisa, koji nisu povezani sa Telegramom, su se žalili na kvarove povezane sa blokiranjem IP adresa. Viber aplikacija je iskusila probleme sa povezivanjem, što je uticalo na pozive, kratko nakon što je RKN započeo blokiranje.

Edvard Snouden, svetski priznat advokat za anonimnost i sigurnost korisničkih podataka, izrazio je ogorčenje zbog aktivnosti RKN-a, u svojoj objavi na tviteru, 17. aprila, smatrajući taj potez “moralno i tehnički neukusnim naporom cenzure”, koji je “oštetio ruski internet”.

Prema vestima lokalnih novina (TJournal i Mediazona), korisnici su prijavili slomove različitih servisa, kao što su ažuriranja Microsoft-a i Windows-a, mreže za igrice, kao što je Playstation Network, Battle.net i Xbox Live, onlajn igrica od strane izdavača Wargaming, Android apps client APK Mirror, usluge video prenosa - Netflix i Twitch.tv, onlajn prodavaca na malo i mnogih drugih.

Lokalni mediji su izvestili da je RKN blokiranjem uticao i na svoj sajt. RKN poriče svoju umešanost u kvarove na mreži vezane za internet resurse trećih strana.

Neki servisi bi mogli da pretrpe značajne gubitke zbog kvarova na mreži, navodno izazvanog od strane RKN-a. Skyeng, onlajn škola, bi mogla da izgubi 30 miliona rubalja ili 480.000 dolara, za jedno veče. Prema lokalnim novinama, Meduza, oko 60 lokalnih preduzeća, uključujući proksi servise, zatražile su pravnu pomoć u vezi sa ovim pitanjem.

Prema rečima Aleksandra Žarova, šefa RKN-a, vlast je uspela da blokira 30% Telegramove mreže, a broj žalbi od servisa, koje su oštećeni zabranom, je “prilično nizak”. RKN je izadao upozorenja vlasnicima proksi i VPN servisa o predstojećim zabranama, citirajući “ekstremizam i pozive na masovne pobune”.

U međuvremenu, kreator Telegrama, Pavel Durov, postavio je na svom Vk.com profilu da daje donacije u bitkoinu proksi i VPN administratorima, kako bi podržao otpor. Durov tvrdi da je “srećan što može da donira milione dolara iz ličnog fonda” za zaštitu digitalne slobode i napretka.


 

Pripremila: Kristina Ristin