Ruski nezavisni izborni nadzornik testira elektronski sistem glasanja baziran na blokčeinu - navodi lokalna medijska platforma Tass.

Neprofitna organizacija nezavisnih javnih posmatrača, nazvana "National Public Monitoring" (NOM), najavila je pilot projekat na konferenciji za medije u Moskvi prošlog petka. Federalni koordinator NOM-a, Roman Kolomištev rekao je novinarima:

"Kao deo našeg kongresa, pokrećemo pilot projekat elektronskog sistema glasanja koji se bazira na blokčeinu".

Inauguralni ruski kongres javnih posmatrača održan je na inicijativu NOM-a, uz ruski Fond za slobodne izbore i Udruženje pravnika ruske federacije - izveštava Tass.

Drugi partneri ovog događaja su prema izveštajima, Corps for Clean Elections, narodni posmatrač i javna asocijacija grupa 32. Tass citira Kolomišteva koji je naveo da je događaju prisustvovalo oko 300 zvanica.

Rusija je upletena u pokušaje legalizacije i proširenja zakona o kriptovaluti i blokčein tehnologiji još od početka januara. Ovog proleća je Državna Duma prihvatila prvo čitanje paketa nacrta zakona vezanih za kriptovalute i blokčein, ali ruska vlada još uvek formalno ne usvaja statute kao zakon.

Kao što je Cointelegraph izvestio ovog meseca, ukrajinska izborna komisija je navodno takođe radila sa NEM-om na nizu eksperimenata za primenu blokčein tehnologije za izborno glasanje.

U SAD-u birači iz države Zapadne Virdžinije mogili bi da koriste mobilnu, blokčein aplikaciju za glasanje na saveznim izborima u novembru. Mobilna platforma za glasanje, Voatz, koristi softver za prepoznavanje lica kako bi se osiguralo da svaki glasač odgovara svojoj indetifikaciji koju izdaje vlada. Korišćenje aplikacije će biti ograničeno na pripadnike oružanih snaga koji služe u inostranstvu.

 

Pripremio: Bojan Zečević