Grupa za lobiranje ruske Unije industrijalaca i preduzetnika (RSPP) radi na alternativnom zakonu o kripto regulaciji, kojim će eliminisati navodne kontradikcije u državnom nacrtu zakona "O digitalnoj finansijskoj imovini", prema Forklog-u od četvrtka, 14. septembra.

Alternativni predlog zakona će razviti grupa visoko rangiranih ruskih menadžera kao što su milijarder Vladimir Potanin, vlasniki rudarske i topioničarske kompanije nikla i paladiuma Nornickel i Viktor Vekselberg, šef ruskog inovativnog fonda Skolkovo. Obojica su prema Forbes-ovoj listi u top deset najbogatijih biznismena u zemlji.

Stručni savet grupe za lobiranje formiraju predstavnici različitih ministarstava, sektora i ruske Državne dume.

Prema potpredsednici RSPP-e Elini Sidorenko, novi predlog zakona će podeliti digitalnu imovinu u tri grupe: tokeni, koji će biti ekvivalentni vrednosnim papirima, kriptovalute i digitalni "znakovima". Dalje je objasnila da će se kriptovalute tretirati drugačije:

"Kriptovalute će imati poseban status, koji se ranije nije pojavio u ruskom zakonodavstvu i biće regulisan na osnovu zakona i propisa koje će izdati ruska centralna banka. Centralna banka izdaje licence za menjačke poslove. S tim u vezi, status vlasnika kripta biće značajno olakšan u odnosu na vlasnike hartija od vrednosti."

Sidorenko je naglasila da će tokeni takođe potpadati pod zakon o hartijama od vrednosti, dok izdavači "digitalnih znakova" neće morati da podnose zahtev za izdavanje dozvola od strane centralne banke. Nije precizirala šta bi "digitalni znak" legalno značio.

Sidorenko se nada da će alternativni zakon pomoći eliminacijui kontradikcije u državnom zakonu koji ona naziva "nedovršenim i fragmentiranim". Za Sidorenko, RSPP dokument će se oslanjati na stvarni pravni okvir u Rusiji i uzeće u obzir iskustvo drugih zemalja.

Alternativni predlog zakona mora najpre da odobriti RSPP, o kojem će se diskutovati u oktobru sa ruskim zvaničnicima, prenosi Forklog.

Predlog zakona "O digitalnoj finansijskoj imovini" je prihvaćen kao jedan od prva tri predloga zakona od strane Državne Dume u maju 2018. godine. Zakon je definisao kriptovalute i tokene kao imovinu i ubrzo je privukao kritičare industrije.


 

Pripremio: Nikola Mosurović