Predstavnik ruskog Ministarstva finansija (MinFin) izjavio je da ministarstvo razmatra da dozvoli trgovanje kriptovalutama, prenosi ruski medij Interfax 21. juna.

Prema izveštaju, zamenik ministra finansija Aleksej Mojsejev izjavio je u petak novinarima da, iako MinFin nije donelo konačnu odluku, trgovanje kriptovalutama može biti omogućeno u predstojećem zakonu o prometu kriptovaluta u Ruskoj Federaciji.

U maju prošle godine usvojen je zakon kojim se zabranjuje upotreba kripto sredstava kao sredstva plaćanja u Ruskoj Federaciji.

Anatolij Aksakov, šef Odbora za finansijska tržišta u Državnoj dumi, nazvao je odluku koja je u toku kompromisom i istakao da je Radna grupa za finansijske akcije preporučila da Rusija usvoji zakon kojim će se regulisati promet kriptovaluta do kraja ove godine.

Kako je Cointelegraph objavio ranije ove sedmice, Državna duma, ruski parlament, očekuje da usvoji glavni kripto zakon "O digitalnim finansijskim sredstvima" (DFA) u naredne dve sedmice.

Mojsejev izjavio da je MinFin takođe odobrilo poseban zakon za ICO projekte, što će biti deo ruskog zakona o grupnom finansiranju.

Pojavile su se vesti da je šef Banke Rusije rekao da iako istražuju mogućnost lansiranja digitalne valute koju izdaje centralna banka (CBDC), nije planirano da taj projekat bude pokrenut u bliskoj budućnosti.