Rusko ministarstvo finansija napravilo je nacrt zakona kojim bi se legalizovala trgovina kriptovalutama na ovlašćenim menjačnicama, navode lokalni mediji. Zamenik ministra finansija Aleksej Moisjejev je nagovestio da vlada nastoji da obezbedi veći nadzor nad kriptovalutama: Moisjejev navodi:

"Ovo je u vezi sa činjenicom da će kupovina i prodaja (kriptovaluta) biti standardizovana na određen način. Generalno, ideja je da će biti neophodno kupovati i prodavati na oficijalnim berzama, čija će lista biti objavljena i to će biti legalno."

Vest dolazi kao iznenađenje, posebno ako uzmemo u obzir nedavnu retoriku drugih ruskih zvaničnika u poslednjih nekoliko meseci. Ipak, Moisjejev je dosledno zadržao stav da bi bitkoin trebalo da bude legalizovan sa određenim ograničenjima.

Predlog zakona bi omogućio otvorenije trgovanje kriptovalutama kao i ulaganje unutar Rusije. Druge zemlje su počele sa izdavanjem saopštenja u pravcima legalizacije ili zabrane kriptovaluta.

Ministarstvo finansija još uvek razmatra koje menjačnice bi mogle da dobiju dozvolu za rad. Moisjejev nagoveštava da pitanje koje menjačnice bi mogle da dobiju ovlašćenje ostaje otvoreno, ali generalno smer u kojem će ići sa legalizacijom je sada "manje-više jasan."

Mnogi unutar industrije vide ruski momenat legalizovanja i usvajanja kriptovaluta kao prvi primer među mnogima, dok blokčein i kriptovalute nastavljaju da pomeraju granice između strana putem mreže od poverenja. Karl Benet, suosnivač Status-a navodi za Cointelegraph:

"Tamo gde smo se tradicionalno oslanjali na centralne vlasti i institucije u cilju trgovanja, tu je blokčein promenio način na koji sagledavamo poverenje i omogućio nam da idemo napred ka društvu koje se uklapa sa običnim čovekom i omogućava istinsku razmenu bez posrednika, trgovinu i pravo."


 

Pripremio: Bojan Zečević