Ministarstvo rada je objavilo najnovije smernice o izveštaju o prihodima, rashodima i imovini državnih službenika za 2017. godinu u kojem uključuje tačku o kriptovalutama, izveštava lokalna medijska kuća Izvestia. Ažurirani propisi navode da državni službenici ne moraju da prijave "virtuelne valute" koje su stekli.

Napomena o kriptovalutama je dodata u već postojeću tačku za koju se navodi da službenici u vladi nisu u obavezi da prijave "robe i usluge u njihovim prirodnim oblicima", lakonski dodajući, "kao i virtuelne valute."

Predstavnici Ministarstva rada izjavili su lokalnim novinama RBC da trenutno ne zahtevaju kriptovalute zbog generalnog nedostatka regulative u sektoru kriptovaluta, navodeći:

"Trenutno su pristupi definisanja i regulacije kriptovaluta u Ruskoj Federaciji na zakonodavnom nivou nejasni."

Rizik za korupciju

Počev od 2009. godine, ruski zvaničnici su u obavezi da daju javne izjave o njihovom prihodu. "Stručnjaci” su istakli za Izvestia-u da je ova odluka povećala rizik od primanja mita u kriptovalutama koje bi u skladu sa uputstvima ostale nerazjašnjene.

Međutim, Vladislav Tsepkov iz Centra za borbu protiv korupcije, kojeg je 2011. godine stvorila ruska vlada za zaštitu prava preduzetnika, izjavio je za Izvestia da vidi rizik od primanja mita u kriptu kao "minimalni", navodeći:

"Ali kriptovaluta nije sredstvo plaćanja, ne može se potrošiti. Ako ih [državni službenici] prodaju i ostvaruju realni prihod, onda će morati to da prijave, tako da su rizici minimalni."

Izvestia je napomenula da prema istim propisima, od državnih službenika se traži da prijave poklone u "stvarnom" tj. fiat novcu koje su dobili od prijatelja ili porodice.

Ove promene dolaze u vreme kada je ruska korupcija na najvišem nivou. Prema statistici po tom pitanju, korupcija je porasla više od 30% u Rusiji od nivoa koji je bio u 2008. godini.

Russia Corruption Index

Ruska vlada tek treba da napravi regulativu koja eksplicitno pokriva digitalne valute. Vlada i centralna banka u zemlji uglavnom imaju negativan stav o ovoj temi, nazvavši kriptovalute "visokim rizikom", posebno za investitore koji prate aktuelna dešavanja.


 

Pripremio: Nikola Mosurović