Ministarstvo saobraćaja Rusije navodno planira da testira blokčein rešenje za špediciju TradeLens koju razvija IBM i Maersk, saopštava Kommersant 26. februara.

Kommersant je dobio kopiju zvaničnog službenog pisma upućenog zameniku premijera Rusije Maksimu Akimovu, koji nadgleda politiku za transport. Prema dokumentu, Ministarstvo saobraćaja i njegova podružnica će potpisati memorandum o razumevanju sa Maerskom o pokretanju pilot projekta TradeLens-a u drugoj najvećoj luci Rusije, Velikoj luci Sankt Petersburga.

Prema pismu, zvaničnici očekuju da će TradeLens smanjiti papirologiju koristeći pametne ugovore i povezati učesnike u lancu snadbevanja, uključujući trgovce, transportne kompanije i brodare preko decentralizovane mreže. Korišćenjem blokčein tehnologije, operativni troškovi bi se navodno smanjili za više od 10 milijardi rublja (152 miliona dolara), izjavili su eksperti za Kommersant.

Iako testiranje još nije potvrđeno, Kommersant navodi da će pilot projekat biti sproveden u drugoj polovini 2019. godine nakon nekoliko rapsrava na visokom nivou. Kommersant takođe tvrdi da će Savezna carinska služba Rusije verovatno učestvovati u testiranju TradeLens-a.

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) je, kako se izveštava, odobrila testiranje i preporučila slučajeve upotrebe za zaštitu informacija i održavanje nezavisnosti ruskog sektora. FSB je takođe ukazao na potrebu da se razmotri mogućnost ruskih preduzeća da učestvuju u međunarodnim projektima, jer se sankcije SAD-a i dalje nameću.

Kako je ranije ovog meseca izvestio Cointelegraph, ruska kompanija za transportnu logistiku Infotech Baltika će razviti sistem zasnovan na blokčeinu za 14 luka u kojima posluje, uključujući i Sankt Peterburg. Ideja rešenja, pod imenom Edge.Port, veoma je slična TradeLens-u.

Kompanija TradeLens je pokrenuta od strane IBM-a i Maerska u avgustu 2018. godine. U vreme pisanja, više od 90 kompanija koje se bave logistikom luka pridružile su se platformi, uključujući preko 20 operatera luka i terminala.


Pripremio: Marko Mihajlović