Policija je uhapsila ruskog državljanina verujući da je on broj 2 u internacionalnoj sajber-kriminalnoj organizaciji sudeći po izveštaju Bangkok Post-a.

Sergej Sergejevič Medvedev je uhapšen u Bangkoku prošlog petka (2. februar) od strane tajlandske divizije za suzbijanje kriminala (CSD) na zahtev američkog FBI-a. Laptop kao i dokumenta su preuzeti kao dokaz od strane CSD-a.

Izvor koji je naveo Bangkok Post-u da dokazi ukazuju da je Medvedev bio u posedu od preko 100.000 bitkoina u vreme njegovog hapšenja, što je približno 820 miliona dolara. Međutim, u postu je navedeno da je 100.000 bitkoina Medvedeva jednako oko 100 miliona bahta, a inače je stvarna jednakost oko 26.523.087.316 bahta.

Medvedev je navodno bio administrator Dark Web sajta Infraud-a - čiji je slogan "mi u prevaru verujemo" - koji se primarno bavi prodajama ukradenih kreditnih kartica i indentitetima kao i ilegalno pribavljenim državnim dokumentima.

7. februara, američko Ministarstvo pravde (DOJ) je objavilo optužnicu na kojoj se nalazilo 36 osoba, ne uključujući Medvedeva, optuženih da su učestvovali na Infraud-u. DOJ je do sada uhapsio 13 kriminalaca iz 17 zemalja zbog prevara i nanete štete svojim žrtvama od preko 530 miliona dolara kao i preko 2,2 milijarde dolara u gubicima.

Infraud Organization

Koordinisani napor postoji da se uhapse navodni umešani počinioci u Americi, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kosovu, Srbiji i Tajlandu navodi Bangkok Post.

Infraud je navodno osnovao državljanin Ukrajine Svjatoslav Bondarek još 2010. godine. Bondarekova onlajn aktivnost nije uočena od 2015. godine, od kada je navodno Medvedev preuzeo kontrolu nad Infraud-om.

Sajt o vestima vezanim za sajber-bezbednost CyberScoop tvrdi da je Medvedev navodno operisao kao "escrow servis" za Infroud. Komentar na to je dao i DOJ putem svog glasila:

"Olakšava nelegalne transakcije digitalnih valuta među svojim članovima i zaposlenima proveravanjem protokola za koje tvrde da obezbeđuju samo visoko kvalitetne prodavce ukradenih kartica, ličnih informacija kao i drugih nezakonitih radnji."

Zabranjeno je unutar same organizacije da se trguje ukradenim informacijama od strane žrtava iz Rusije, a ovo pravilo je uobičajeno među mnogim sajber-kriminalnim grupama, piše CyberScoop.

Sajt Bangkok Posta je trenutno nedostupan onima koji žive u Rusiji, ali ruski medijski servis informisanja RBK je objavio članak o hapšenju Medvedeva sa linkom povezanim sa verzijom članka Bangkok Posta.


 

Pripremio: Bojan Zečević