Nekoliko inženjera Ruskog federalnog nuklearnog centra uhapšeno je zbog pokušaja korišćenja jednog od najvećih superkompjutera u Rusiji za rudarenje bitkoina (BTC), preneo je Interfaks u petak, 9. februara.

Federalni nuklearni centar zapošljava oko 20.000 ljudi i nalazi se u Sarovu, tajnom - ranije neoznačenom gradu, u kojem je proizvedena prva nuklearna bomba u Sovjetskom Savezu. Sarov je i dalje zatvoren za posetioce iz inostranstva i Rusije bez odgovarajuće dozvole, a okružen je ogradama od bodljikave žice i vojnom patrolom.

Tatjana Zaleskaja, šef pres službe istraživačkog instituta, izjavila je Interfaksu da "koliko je ona upoznata" pokrenuta je krivična prijava protiv inženjera:

"Postojao je neadekvatan pokušaj korišćenja računarskih postrojenja u privatne svrhe, uključujući takozvano rudarenje [...] to je tehnički beznadežna i krivično kažnjiva aktivnost."

Centralni superračunar, koji ima kapacitet od 1 petaflopa - 1.000 triliona kalkulacija u sekundi - nije bio povezan sa internetom iz sigurnosnih razloga. Kada su inženjeri pokušali da ga povežu na internet kako bi iskoristili njegovu snagu za rudarenje, služba bezbednosti je mogla da zaustavi i uhvati inženjere.

Zakonodavstvo za koje se očekuje da legalizuje bitkoin u Rusiji je u fazi rada, ali specifičnosti kako će rudarenje biti regulisano, s tim što bi rudari možda trebalo da se prijave centralnim organima, još uvijek nije jasno. Sredinom januara, Cointelegraph je objavio da je ruski biznismen Aleksej Kolesnik, kako se izveštava, kupio dve elektrane za buduće rudarenje kriptovaluta.

Inženjeri uhapšeni ove nedelje nisu bili prvi koji su razmišljali o korišćenju bivših sovjetskih vojnih prostora za rudarenje. Kompanija Ice Rock Mining planira da uspostavi opracije za rudarenje u bivšem sovjetskom bunkeru koji se nalazi u pećini u Almatiju, u Kazahstanu.

Kompanija navodi prirodno hladnu temperaturu podzemnog bunkera i njegovu lokaciju u blizini hidroelektrane kao elemente ekonomski idealne lokacije za rudarenje.


 

Pripremio: Nikola Mosurović