Ruski parlament, Državna Duma, razmatra nametanje administrativne odgovornosti za rudarenje kriptovaluta, prenosi 7. juna lokalna novinska agencija TASS.

U intervjuu za TASS, Anatolij Aksakov, predsednik odbora Državne Dume za finansijsko tržište, rekao je da će vlada možda da uvede administrativnu odgovornost za rudarenje digitalnih valuta do kraja juna. Aksakov je izjavio:

“Napominjem da će se sve operacije sa kriptovalutama koje su u suprotnosti sa ruskim zakonodavstvom smatrati nelegitimnim. To znači da će rudarenje, organizovanje izdavanja digitalnih valuta, cirkulacija, itd. biti zabranjene. Za takve radnje će postojati administrativna odgovornost u obliku novčane kazne. Verujemo da su kriptovalute stvorene na otvorenim blokčeinovima, kao što su bitkoin, iter i drugi, nelegitimni alati.”

Aksakov je naglasio da je, uprkos zabrani rudarenja u Rusiji, još uvek moguće posedovati bitkoin (BTC) ako je stečen po stranom pravu na stranim prodajnim mestima i berzama.

On je takođe sugerisao da bi se glavni interes za bitkoin mogao ponovo pojaviti kada se poveća brzina transakcija.

Glavni ruski kripto zakon, "O digitalnim finansijskim sredstvima", odobren je od strane ruskog parlamenta u maju 2018. godine, ali je kasnije vraćen u prvu fazu čitanja nakon što je otkriveno da fale ključni koncepti kao što su kripto rudarenje, kriptovalute i tokeni.

Rusija je od tada dodatno odložila usvajanje kripto regulative usled zahteva od strane Finansijske radne grupe za pranje novca (FATF) koji se tiču uvođenja termina vezanih za kriptovalute.

Ranije u junu, Ljudmila Novoselova, predsednica Suda za intelektualna prava Ruske Federacije i sudija Vrhovnog arbitražnog suda, takođe je tvrdila da termin digitalna imovina treba da bude uključen u rusko građansko pravo.