Vjačeslav Volodin, predsednik donjeg doma ruskog parlamenta, izjavio je da će zakoni o digitalnoj ekonomiji biti prioritet na narednoj sednici, otkriva zvanična stranica u saopštenju objavljenom 9. januara.

Govoreći na otvaranju parlamentarne sednice, Volodin je spomenuo zakone o digitalnoj ekonomiji koji su trenutno uzete u obzir, uključujući i one o digitalnoj finansijskoj imovini, digitalnim pravima i grupno finansiranje (crowdfunding). Prema predsedniku, članovi parlamenta će se fokusirati na ove zakone tokom sledeće sednice.

Volodin je takođe pozvao zakonodavce da stvore povoljno pravno okruženje za razvoj digitalne ekonomije u Rusiji.

Predsednik dalje preporučuje stvaranje radnih grupa sačinjenih od eksperta, preduzetnika i istraživača kako bi ubrzali proces razvijanja novih zakona vezanih za digitalnu ekonomiju. Volodin je dodao da će poslanici predstaviti više od 20 novih nacrta zakona koji se odnose na digitalnu ekonomiju u bliskoj budućnosti.

Ruska vlada se borila da završi zakonski okvir o digitalnoj imovini tokom prošle godine, sa konačnom verzijom koja je kritikovana od strane pripadnika sektora. Nacrt zakona za kripto zakonodavstvo - koji nije imao definicije za osnovne koncepte kripta, kao što je rudarenje i same kriptovalute - je na kraju poslata nazad na prvu fazu čitanja.

U septembru, Ruski savez industrijalaca i preduzetnika (RSPP) - kojem pripadaju članovi kao što su Vladimir Potanin, milijarder u rudnim resursima, i šef ruskog fonda za inovaciju Skolkovo, Viktor Vekselberg - predložili su alternativu trenutnom nacrtu zakona o kriptu. U novembru, grupa je poslala svoje predloge premijeru Rusije, Dimitriju Medvedevu.
 

Pripremio: Marko Mihajlović