Policija u Rusiji uhapsila je navodnog tvorca kripto piramidalne šeme iz Kazahstana koji je bio suočen sa međunarodnom poternicom za hapšenje, prema zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MOI) od 28. maja.

Neimenovani pritvorenik je, kako se izveštava, optužen za prevare investitora koristeći kripto prevarantsku šemu koja obećava visok prinos od kripto investicija.

MOI je prijavilo najmanje 300 slučajeva prevare koji su navodno povezani sa piramidalnom šemom, pri čemu je jedan od investitora navodno izgubio oko 14 miliona kazahstanskih tenga (36.700 dolara).

Prema izveštaju, osumnjičeni je pobegao iz Kazahstana početkom 2019. godine i od tada je raspisana Interpolova poternica. Nakon što ga je ruska policija uhapsila, navodni kriminalac je priznao da je ilegalno prešao granicu Rusije na konju.

U ovom trenutku, vlasti rešavaju pitanje ekstradicije kriminalaca u Kazahstan, izveštava MOI.

Large Scale Crypto Scams

Nedavno, Cointelegraph je izvestio da je Komisija za hartije od vrednosti Sjedinjenih Država pokrenula sudski postupak protiv stanovnika Kalifornije zbog navodne operacije piramidalne šeme u vrednosti od više miliona dolara.

Ranije u maju, brazilska policija je uhapsila deset osoba osumnjičenih za operaciju piramidalne šeme u vrednosti od 210 miliona dolara.

 

Pripremio: Nikola Mosurović