Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je još jedan rok parlamentu da usvoji regulativu za sektor digitalne imovine, navodi se u instrukcijama Federalnoj skupštini. Dokument je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika Rusije, Kremlin.ru 27. februara.

Prema dokumentu, Putin je naredio parlamentu da sprovede kripto regulativu do 1. jula 2019. Predsednik je zahtevao od Saveta Federacije Rusije i donjeg doma Savezne skupštine Rusije (ruska Državna duma) da usvoji regulativu tokom prolećne sednice 2019. godine.

Dokument zahteva usvajanje federalnog zakonodavstva koje ima za cilj razvoj digitalne ekonomije, uključujući regulativu digitalnih nagodbi. Zakon bi takođe trebao da uključi regulativni okvir za digitalnu finansijsku imovinu, kao i da privuče veća finansijska sredstva zasnovana na digitalnim tehnologijama, navodi se u dokumentu.

Nedavna instrukcija od Putina u skladu je sa njegovom prethodnom izjavom tokom 2018. godine, kada je naredio parlamentu da uspostavi propise za trgovinu bitkoinom (BTC) i ostalim kriptovalutama, ICO projektima i kripto rudarenju do jula 2018.

Ruski parlament je usvojio kripto zakonodavstvo tokom prve faze čitanja u maju 2018. godine, međutim, u jesen svi termini vezani za kripto i tokene na kraju su zamenjeni terminom “digitalna prava”, dok je definicija kripto rudarenja izbačena iz zakona. Kao takav, ruski zakon o kripto regulativi je vraćen u prvu fazu čitanja u decembru 2018. godine.

Nedavno je ruski Rambler izvestio da Duma planira da u martu pregleda i usvoji nove propise o kriptovalutama.

Ranije je ruski ministar pravde tvrdio da Ministarstvo ne vidi potrebu da se zakonski definiše koncept kriptovalute, s obzirom da se kriptovalute ne mogu koristiti kao način plaćanja u zemlji.


Pripremio: Marko Mihajlović