Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je dvosmislen, ali uglavnom negativan komentar na pitanje o emitovanju ruske kriptovalute tokom godišnjeg odgovaranja na pitanja građana uživo na sednici 7. juna.

Na sednici uživo sa predsednikom, zvanoj "Direktna linija", ruski bloger Artem Čočolikov postavio je predsedniku tri pitanja o kriptovalutama:

"Da li će Rusija imati svoju kriptovalutu? [...] Hoće li je vlada kontrolisati? [...] Da li mislite da će u bliskoj budućnosti kriptovalute u potpunosti da zamene naš regularni, standardni novac?"

Putin je odgovorio uz obrazloženje da Rusija ne može da ima svoju kriptovalutu jer kriptovalute "po definiciji," ne mogu biti u vlasništvu centralizovane države, jer "prevazilaze granice istih". Putin je zatim pomenuo tzv. "rudarenje", ističući da Rusija nije regulisala rudarenje, ali ima "vrlo pažljiv pristup".

Što se tiče kriptovaluta kao oblika plaćanja, poput novca, Putin je izjavio da, iako stručnjaci kažu da je Japan delimično usvojio kriptovalute kao način plaćanja, "ne funkcioniše u drugim zemljama", navodeći:

"Odnos centralne banke Ruske Federacije prema kriptovalutama (je takav) da smatra da nemaju vrednost i da nisu podržane ni od čega. Prema njima treba da se postupa pažljivo."

Putin je dodao kako Rusija mora da sledi taj "razvojni fenomen u svetu" da bi utvrdili kako Rusija može da "učestvuje u tom procesu".

Dodao je da bi Rusija takođe morala da razmotri "kako možemo da koristimo [kriptovalute] kako bismo izbegli bilo kakva ograničenja u oblasti međunarodnih finansijskih aktivnosti", možda skrivena referenca za potencijalnu upotrebu kriptovaluta, kako bi se izbegle sankcije sa zapada koje su trenutno nametnute u zemlji.

Ovo je Putinova 16. "Direktna linija", godišnji događaj na televiziji uživo, koji omogućava da ruska javnost postavlja pitanja predsedniku, za koje je generalno poznato da su unapred adresirana kako bi se rešila određena pitanja unutrašnje i spoljne politike Rusije. Činjenica da su kriptovalute navedene na današnjem događaju verovatno je znak da će u bliskoj budućnosti to biti tema kojom će se političari aktivnije baviti.

Što se tiče kriptovaluta emitovanih od strane vlade, državni i privatnih subjekati u Rusiji su navodno razmatrali ideju emitovanja KriptoRublje ili BitRublje još od 2015. godine. U januaru ove godine, započeto je probno lansiranje kriptovalute koja će biti emitovana od strane države sredinom 2019. godine. Početkom januara, ekonomski savetnik Putina, izjavio je da KriptoRublja može da olakša pritiske na finansijske sankcije.

Krajem maja, Ruska Duma je gotovo jednoglasno odobrila prvo od tri čitanja ruskog opšteg zakona o blokčeinu i kriptovalutama - "O digitalnim finansijskim sredstvima". Konačna verzija zakona, koja će efikasno regulisati celokupnu industriju u zemlji, treba da bude usvojena do 1. jula.


 

Pripremio: Nikola Mosurović