Kripto regulativa nije prioritet za rusku vladu jer su kriptovalute izgubile svoju popularnost, nedavno je tvrdio ruski premijer. Komentare premijera Dmitrija Medvedeva prenela je 16. maja ruska novinska agencija Fontanka.

Medvedev smatra da kriptovalute više nisu toliko interesantne za stanovništvo, što smanjuje potrebu za usvajanjem kripto regulative. Izjavio je:

"Popularnost kriptovaluta je sada smanjena, što verovatno već čini problem regulative ne relevantnim."

Govoreći na godišnjem međunarodnom forumu 15. maja, Medvedev je primetio da se o ovom problemu naširoko raspravljalo na prethodnom forumu u maju 2018. godine, kada je pozvao vladu da donese zakone barem za neke osnovne kripto-termine. Dok se hajp oko bitkoina (BTC) završio, još uvek postoji mogućnost da kripto-tržišta zableže rast, zaključio je premijer.

Vest je stigla usred prvog velikog porasta kripto tržišta u 2019, kada je bitkoin porastao sa nivoa od 4.000 dolara na preko 8.000 dolara tokom 45 dana počevši od 1. aprila, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Bitcoin 3-month ptice chart

Najvažniji ruski zakon, "On Digital Financial Assets", usvojen je od strane ruskog parlamenta u maju 2018. godine, ali je vraćen u prvu fazu čitanja nakon što je izvestio o nedostatku ključnih koncepata kao što je kripto rudarenje.

Dok je parlament nedavno ponovo odložio razmatranje zakona, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vladi da usvoji propise za kripto sektor do jula 2019. godine. Putin je slično reagovao i u leto 2018. godine.

Investitor Mark Mobius nedavno je prognozirao da će globalna potražnja za privatnim prenosom vrednosti nastaviti da gura razvoj kriptovaluta i tržišta.

 

Pripremio: Nikola Mosurović