Hanti-Mansijski autonomni okrug - Jugra, federalni subjekt Rusije, pokrenuće turističku platformu na blokčeinu, preneo je TASS 7. juna.

Prema izveštaju, tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ove nedelje, generalni direktor Regionalnog razvojnog fonda, Roman Genkel, potpisao je sporazum sa Aleksandrom Borodićem, izvršnim direktorom startapa Universa, o pokretanju platforme.

Prema navodima iz blog posta startapa od 7. juna, sistem će omogućiti praćenje javne potrošnje i ulaganja kako bi se osigurala transparentnost. Iz kompanije tvrde:

“Praćenjem novca pomoću tehnologije distribuiranog registra će zaštititi državne grantove i investicije od zloupotrebe.”

Kompanija će navodno razviti platformu za podršku više jezika, sa opštim ciljem povezivanja svih učesnika u turističkom ekosistemu - dobavljača turističkih proizvoda i usluga, transporta, smeštaja i ugustiteljstva, investitora i samih turista.

Kako je u to vreme izveštavao Cointelegraph, čelnik ruske Federalne agencije za turizam, Oleg Safonov, je izjavio da blokčein tehnologija ima sposobnost da transformiše sektor turizma (novembar 2017.).

U martu prošle godine, pojavila se vest da Dubai pokreće virtuelno blokčein B2B tržište specijalizovano za turizam, kao deo inicijative Dubai 10x - da bude 10 godina ispred drugih svetskih gradova.

Tokom Ekonomskog foruma ove godine, šef ruske državne naftne kompanije Rosnjeft je izjavio da kompanija nije isključila mogućnost plaćanja nafte u kriptovalutama u budučnosti.