Ruski zakonodavci u državi Tartarstan izdali su upozorenje u vezi sa instalacijom bitkoin bankomata, navodi se na internet stranici vlade. Izjava objašnjava da korišćenje ovakvih bankomata može biti kažnjivo, a preduzeća treba da razmotre ovo pre njihovog instaliranja.

Upozorenje dolazi nakon što je 34 godišnji biznismen instaliralo dva bankomata u lokalnim prodavnicama u okrugu Kazanj. Oprema je iznajmljena i preseljena u prodavnice i nudila je bitkoin za rublje. Upozorenje uključuje i detalje o stavu ruske vlade o kriptovalutama, čak povezujući kupovinu sa terorizmom. Prema izjavama:

"Trenutno nije definisan pravni status kriptovalute u Ruskoj Federaciji. Obezbeđivanje usluga ruskih pravnih lica za razmenu "virtuelnih valuta" za rublje i devize, kao i za robu (rad, usluge) smatra se potencijalnim učešćem u sprovođenju upitnih transakcija u skladu sa Zakonom o borbi protiv legalizacije (pranje) prihoda od kriminala i finansiranja terorizma.”

Upozorenje prati generalno ‘hlađenje’ u Rusiji u vezi sa kriptovalutama nakon što su Putin i drugi vladini zvaničnici izrazili zabrinutost i čak pretili zabranama. Ipak, ruska vlada je postavila planove za izdavanje sopstvene "KriptoRublje".


 

Pripremio: Nikola Mosurović