Ruski rudarsko-topioničarski gigant Nornickel počeo je sa testiranjem svoje digitalne platforme za trgovinu metalima.

Kako je Blumberg objavio 5. decembra, Nornickel je započeo testiranje svoje platforme za digitalne tokene metala u saradnji sa trgovinskom grupom Trafigura Group Ltd., firmom za finansiranje i logistikom Traxys SA i grupom za tehnologiju i reciklažu materijala Umicore SA. Konkretno, platforma je dizajnirana tako da klijentima omogućava kupovinu digitalnih tokena koji su podržani metalima i zatim trgovinu njima za fizičke zalihe.

Veliki planovi

Komentarišući predstavljanje proizvoda, generalni direktor Nornickel-a Vladimir Potanin rekao je da kompanija "podrazumeva pakovanje postojećih poslovnih veza u novi i moderan oblik." Nornickel navodno namerava da poveća udeo u prodaji metala sprovedenim pomoću tokena na 20% u narednih nekoliko godina.

Čini se da je Nornickel-ova digitalna platforma napreduje prema rasporedu. Potpredsednik kompanije Nornickel Andrej Bugrov prethodno je rekao da kompanija očekuje da će proizvod plasirati na tržište do kraja 2019. godine, kao i da će započeti trgovinu tokenima.

Novi život bivših sovjetskih fabrika

Velike fabrike izgrađene u sovjetsko doba prvenstveno na lokacijama sa hladnom klimom polako privlače pažnju entuzijasta. Najveći data centar u bivšem Sovjetskom Savezu, BitRiver, otvoren je pre otprilike godinu dana u sibirskom gradu Bratsku. Sada većina njegovih klijenata koristi postrojenje za rudarenje bitkoina (BTC).

Data centar omogućava rudarima kriptovalute da iskoriste jeftinu energiju u nekadašnjoj najvećoj topionici aluminijuma na svetu.

Prošle godine, zamenik guvernera Lenjingradske oblasti Dmitrij Jalo najavio je razvoj novog postrojenja za rudarenje u regionu, koje bi trebalo da bude izgrađeno na mestu bivše sovjetske laboratorije za đubriva.