Najpopularnija platforma društvenih mreža u Rusiji, VKontakte (VK), razmatra mogućnost razvoja sopstvene kriptovalute, prema lokalnim vestima RNS od 28. marta.

Prema izveštaju, nepoznata osoba koja je upoznata sa planovima kompanije izjavila je da projekat uključuje kreiranje individualnih naloga za kriptovalute za sve korisnike platforme. Ipak, u članku se takođe tvrdi da kompanija još nije donela konačnu odluku o tome da li da pokrene novčić ili ne.

Prema izveštaju, RNS je dobio prezentaciju od VK koja pokazuje kako je jedan od načina na koji bi korisnici mogli do dobiju tokene kompanije u zamenu za njihovu aktivnost i vreme provedeno na platformi. Prema tom članku, novčići zarađeni na ovaj način mogu da se akumuliraju, prenose između korisnika, menjaju za robu i konvertuju (verovatno u fiat valutu) putem VK Pay.

Prema njegovom zvaničnom veb sajtu, VK Pay je usluga bezgotovinskog transfera novca koja korisnicima VK-a omogućava da međusobno šalju novac u porukama putem kreditne ili debitne kartice. Prema RNS-u, usluga je pokrenuta u junu prošle godine.

Prema izveštaju, VK takođe planira da integriše servis za preusmeravanje tako da korisnici mogu da  pošalju kriptovalutu autoru postova koji im se sviđaju.

Kompanija za istraživanje tržišta eMarketer prognozirala je 2017. godine da će VK da premaši 42 miliona korisnika u Rusiji pre 2018. godine. Pored toga što je vrhunska platforma društvenih mreža, VK je trenutno na trećem mestu po popularnosti u Rusiji.

U međuvremenu, osnivač VK-a Pavel Durov, koji je takođe suosnivač usluge za razmenu poruka usmerenih na privatnost Telegram, popularan u redovima kripto entuzijasta.

U februaru su se proširile glasine da Telegram mora da lansira sopstvenu blokčein mrežu, TON, do oktobra ove godine kako ne bi poništio svoje token ugovore. Ranije je kompanija planirala da održi javnu inicijalnu ponudu novčića, ali je ponovo razmotrila nakon što je primila obilne fondove - 1,7 milijardi dolara - u privatnoj prodaji dva privatna tokena.

 

Pripremio: Nikola Mosurović