Ruski parlament Državna Duma je u utorak 22. maja odobrio prvo čitanje novih zakona koji regulišu kripto sektor. Zakoni definišu kriptovalute i tokene kao imovinu i postavljaju specifikacije za interakciju s tehnologijama vezanim za kripto i blokčein.

Predlog zakona "O digitalnoj finansijskoj imovini", koji se razmatra od prošle godine, sa krajnjim rokom do 1. jula, bavi se kriptovalutama, kao i tehnologijama vezanim za blokčein, kao što su pametni ugovori, rudarenje i inicijalne ponude novčića (ICO).

"Ove specifikacije utvrđuju da su i kriptovalute i tokeni imovina, identifikujući ključne razlike između kriptovalute i tokena na osnovu toga što postoji jedan emiter (za tokene) ili niz emitera (za kriptovalute), kao i ciljevi emisije", navodi se u zvaničnom izveštaju o novom zakonu, nastavljajući:

"U ovom dokumentu je direktno utvrđeno da digitalna finansijska sredstva ne predstavljaju legalno sredstvo plaćanja na teritoriji Ruske Federacije."

410 poslanika usvojilo je predlog zakona na sednici u utorak, sa samo jednim glasom protiv.

Zakonodavstvo je ranije dobilo mešovite povratne informacije od strane vladinih partija nakon početnog predstavljanja u aprilu, pri čemu je Kremlj zahtevao više jasnoće o poreskim obavezama i sposobnosti stranih investitora da pristupe ICO projektima izdatim od strane Rusije.

U svom prethodom i sadašnjem obliku, planovi su izazvali kritike od strane pojedinaca iz ove industrije. U martu ove godine, Igor Sudets, član ekspertske komisije Dume za digitalnu ekonomiju i blokčein, čak je otišao toliko daleko da je rekao da "niko neće želeti" da pokrene ICO u Rusiji kada potpadnu pod okrilje zakona.

Kao što je Cointelegraph objavio prošle sedmice, Sudets je ipak priznao da je "važno da kriptovaluta i tokeni budu uključeni u pravno polje Ruske Federacije".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić