Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju (Rosatom) razvijaće "napredne" digitalne tehnologije, kao što je blokčein, izjavio je direktor kompanije IT Rosatom Jevgeni Abakumov, kog je u ponedeljak, 1. oktobra, citirala kompanija Rosata.

Prema Abakumovu, Rosatom namerava da se fokusira na tri oblasti novih tehnologija, naime blokčein, veštačka inteligencija (AI) i Internet stvari (IoT). "Mi smo posvećeni integraciji 4.0 tehnologija u širim razmerama. IoT, AI, blokčein i drugi će povećati efikasnost proizvodnog procesa", rekao je šef IT sektora Rosatom.

Abakumov je takođe izjavio da Rosatom traži nove talente u sva tri navedena područja.

Kao što je izveštavao Cointelegraph, ruske zvanične institucije su široko zainteresovane za kripto povezane tehnologije. Na primer, ruski državni penzijski fond - najveća socijalna služba u zemlji - otkrio je svoje planove za implementaciju blokčeina i pametnih ugovora o radnim odnosima ovog leta.

Prošlog meseca ruska unija industrijalaca i preduzetnika, među kojima su bili i visoko rangirani ruski menadžeri sa Forbs-ove liste milijardera, navodno je učestvovao u kreiranju alternativnog zakona o kripto regulaciji u zemlji.

Nacrt zakona o kriptovalutama u Rusiji je u pripremi od januara 2018. godine i tek treba da bude usvojen, čini se "razočaravajuć", kažu neki eksperti.


 

Pripremila: Majda Petrović