Ruska državna nuklearna korporacija razvija blokčein radi "povećanja efikasnosti"

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju (Rosatom) razvijaće "napredne" digitalne tehnologije, kao što je blokčein, izjavio je direktor kompanije IT Rosatom Jevgeni Abakumov, kog je u ponedeljak, 1. oktobra, citirala kompanija Rosata.

Prema Abakumovu, Rosatom namerava da se fokusira na tri oblasti novih tehnologija, naime blokčein, veštačka inteligencija (AI) i Internet stvari (IoT). "Mi smo posvećeni integraciji 4.0 tehnologija u širim razmerama. IoT, AI, blokčein i drugi će povećati efikasnost proizvodnog procesa", rekao je šef IT sektora Rosatom.

Abakumov je takođe izjavio da Rosatom traži nove talente u sva tri navedena područja.

Kao što je izveštavao Cointelegraph, ruske zvanične institucije su široko zainteresovane za kripto povezane tehnologije. Na primer, ruski državni penzijski fond - najveća socijalna služba u zemlji - otkrio je svoje planove za implementaciju blokčeina i pametnih ugovora o radnim odnosima ovog leta.

Prošlog meseca ruska unija industrijalaca i preduzetnika, među kojima su bili i visoko rangirani ruski menadžeri sa Forbs-ove liste milijardera, navodno je učestvovao u kreiranju alternativnog zakona o kripto regulaciji u zemlji.

Nacrt zakona o kriptovalutama u Rusiji je u pripremi od januara 2018. godine i tek treba da bude usvojen, čini se "razočaravajuć", kažu neki eksperti.


 

Pripremila: Majda Petrović