Ruska država Nižnji Novgorod testira upotrebu aplikacije "City N" koja se zasniva na blokčeinu, prema izveštaju ForkLog-a od 28. maja.

Stanovnici države će, kako se izveštava, biti u mogućnosti da prijave svoje poreze na blokčein platformi Vostok koristeći aplikaciju City N. Ostale usluge aplikacije uključuju mogućnost provere identiteta stanovnika Nižnjeg Novgoroda, kao i mogućnost praćenja troškova koje su stanovnici platili državnom budžetu putem onlajn portala javnih službi Gosuslugi.

Guverner Nišegorodske oblasti, Gleb Nikitin, komentarisao je transparentnost koja se primenjuje korišćenjem blokčein tehnologije, kao i vladine nade za građansko angažovanje putem nove aplikacije:

“Zahvaljujući novim tehnologijama, stanovnici će biti aktivnije uključeni u upravljanje svojim gradom kroz proaktivno, tzv. ‘participativno’ budžetiranje. Blokčein tehnologija će nam omogućiti da osiguramo maksimalnu transparentnost i poštenje u odnosima između građana i države.”

Sredstva će se navodno dodeliti federalnom budžetu 2020. za pokretanje pilot platforme u drugim regionima. Nacionalni centar za informatizaciju državne korporacije Rostec će navodno nadgledati implementaciju platforme u celoj zemlji.

Kao što je ranije saopštio Cointelegraph, ruski državni holding konglomerat Rostec izradio je predlog za petogodišnju nacionalnu blokčein strategiju koja bi navodno generisala 1,6 triliona rubalja (25,4 milijarde dolara).

Prema izveštaju ForkLog-a, Rostec i Vostok potpisali su sporazum o partnerstvu za implementaciju blokčein tehnologije u digitalnu infrastrukturu Ruske Federacije.