Vrhovni sud Rusije je naredio gradskom sudu u Sankt Petersburgu da razmotri žalbu na zabranu kripto-informativnog sajta - objavila je Ruska legalna informativna agencija (RAPSI) 20. aprila.

Okružni sud u Viborgskom sa sedištem u Sankt Petersburgu odobrio je zahtev kancelarije tužilaštva i blokirao Bitcoininfo.ru sajt sredinom 2016. godine. Sud je utvrdio da informacije sa sajta o digitalnoj valuti bitkoin, koji predstavlja "virtuelni instrument plaćanja i čuvara vrednosti" krši savezni zakon o "centralnoj banci Ruske federacije (Banka Rusije)".

U julu 2017. godine, Oktjabrski okružni sud u Sankt Petersburgu naredio je blokadu 40 veb-sajtova koji sadrže informacije o kriptovalutama, navodeći da "doprinose razvoju sive ekonomije" kao i da besplatna distribucija informacija dovodi do "visoke upotrebe kriptovaluta u trgovini drogom, oružjem, falsifikovanim dokumentima i drugim kriminalnim aktivnostima." U martu 2018. godine, gradski sud u Sankt Petersburgu razmotrio je žalbu i odbacio je prethodnu odluku, naloživši deblokadu sajta.

Ranije ove nedelje, Ruska vlada je zabranila popularnu aplikaciju Telegram. Inforativni nadzornik Roskomnadzor je pokušao da nametne zabranu tako što je blokirao gotovo 20 miliona IP adresa, ali mnogi korisnici prijavljuju da aplikacija i dalje funkcioniše. Drugi sajtovi i servisi su takođe pogođeni, uključujući Majkrosoftova ažuriranja, Xbox Live, i sajt Roskomnadzor (agenciju zaduženu za sprovođenje zabrane).

 

Pripremio: Bojan Zečević