Španska policija uhapsila je bandu za visokotehnološki kriminal koju čine ruski i ukrajinski državljani koji su navodno bili uključeni u krađu više od 1,24 milijarde dolara od finansijskih institucija širom sveta, a potom pretvarali svoju ilegalnu dobit u bitkoin (BTC), prenosi Associated Press (AP) 26. marta.

Na osnovu saopštenja španske policije i Evropola, vođa grupe (ukrajinac “Denis K.”) i njegova tri saučesnika ruskog i ukrajinskog porekla su identifikovani i uhapšeni u španskom gradu Alikante. U periodu od pet godina, kriminalci su navodno ukrali više od 1 milijarde evra od finansijskih institucija širom sveta.

Kriminalci su, navodno, bili angažovani u visokotehnološkom kriminalu, a ciljali su na više od 100 finansijskih institucija i povremeno uspevali da se izvuku sa čak 10 miliona evra po napadu. Prema navodima policije, skoro sve ruske banke su pogođene, a oko 50 njih je izgubilo novac u napadima.

Banda je stekla pristup internim bankarskim mrežama slanjem “fišing” mejlova sa zlonamernim sadržajem službenicima banke. Zlonamerni sadržaj (malver)  je omogućio navodnim izvršiocima kontrolu nad pogođenim hardverom, omogućavajući im da kompromituju bankomate i da pomoću uređaja povlače neograničene sume novca.

AP izveštava da banda nije potrošila ukradeni novac, već su ga konvertovali u kriptovalute. Tim kriptovalutama su kupovali razne stvari, uključujući nekretnine i vozila u Španiji.

U februaru 2018. godine, tajlandska policija je uhapsila ruskog državljanina Sergeja Medvedeva, navodeći ga kao “broja dva” u međunarodnoj organizaciji za visokotehnološki kriminal i administratora sajta Infraud (Dark Web). Portal je korišćen za prodaju ukradenih kreditnih kartica, identifikacija i nezakonito pribavljenih državnih dokumenata. U vreme hapšenja, Medvedev je posedovao preko 100.000 bitkoina koji su u tom trenutku vredeli oko 820 miliona dolara.