Sat za Zemlju, pokret u okviru Svetskog fonda za divlje životinje, ima za cilj da se jednom godišnje isključi sva električna energija na jedan sat kao način da se skrene pažnja na potrošnju energije, ove godine će i ruski rudari proslaviti "kripto sat”, izveštava Rembler 15. marta.

Kako bi podsetili kripto svet na potrebu za ekološki prihvatljivijim blokčein tehnologijama, ruski kripto rudari zamolili su sve međunarodne rudare da isključe rudarsku opremu 24. marta od 20:30 do 21:30 (lokalno vreme).

Kampanju Kripto sat  predvodi Peter Dvorjankin, osnivač međunarodne mreže investitora CryptoLife i član stručnog veća ruske Dume za razvoj finteha. Dvorjankin je izjavio za Rambler da je cilj kampanje da kreira mape "ekološkog rudarenja", koje će prikazati ekološki najprijatnija mesta za kripto rudarenje zbog njihove blizine obnovljivim izvorima energije u područjima sa odgovarajućim temperaturama.

Dvorjankin je dodao da kampanje zahtevaju "stvaranje sistema za korišćenje toplote koja se stvara u procesu rudarenja i razvoj energetski intenzivnih tehnologija distribuiranog registra".

Rambler napominje da bitkoin (BTC) mreža već koristi više od 50 teravat sati energije godišnje, dodao je i da ako se upotreba nastavi po trenutnoj stopi, onda će BTC rudarenje do 2020. godine koristiti toliko električne energije koliko i ostatak sveta.

U februaru je pisano da će kripto rudarenje na Islandu koristiti 2018. godine više energije od svih domaćinstava u zemlji.

Na Ruskom sajtu “Sat za zemlju” piše da je preko 50.000 ljudi obećalo da će učestvovati u “Kripto satu”, čiji je moto "glas za prirodu", dok Rambler navodi da je broj Rusa koji planiraju da učestvuju preko 30 miliona. Veb stranica, takođe, omogućava učesnicima da glasaju za zaštitu prirodnih rezervi, koristeći zelenu energiju i reciklažu, a glasovi će biti poslati budućem predsedniku Rusije.

Problem sa viškom energije koja nastane iz rudarenja rešen je na inovativan način od strane jedne startap kompanije "Czech Blockchain" koja planira da iskoristi ovaj višak za zagrevanje plastenika kako bi uzgajali useve.

Međutim, jedna inicijativa za čistu energiju za rudarenje je blokirana u Evropi nakon što je jedna od najvećih elektroprivrednih kompanija u Evropi odbila prodaju obnovljivih izvora energije kompaniji za kripto rudarenje Envion.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić