Banka Rusije, centralna banka zemlje, navodno je započela testiranje stejblkoina vezanih za stvarnu imovinu u regulatornom sendboksu.

Elvira Nabiulina, šefica ruske centralne banke, rekla je da banka ne pretpostavlja da će ovi stejblkoin novčići funkcionisati kao sredstvo plaćanja ili postati zamena za novac, izvestila je ruska novinska služba Interfak 25. decembra.

Nabiulina je napomenula da Banka Rusije istražuje potencijalnu upotrebu stejblkoina - kriptovalute koje su vezane za drugo sredstvo kako bi se sprečila volatilnost povezana s kripto-tržištima. Ona je navela:

„Testiramo stejblkoine u našem regulatornom „sendboksu“. Vidimo kompanije spremne da izdaju tokene vezane za određenu stvarnu imovinu. U našem regulatornom sendboksu učimo potencijalnu upotrebu stejblkoina, ali ne pretpostavljamo da će oni funkcionisati kao sredstvo plaćanja i postati surogat za novac."

Banka Rusije želi da istraži CBDC na osnovu globalnog iskustva

Prema izveštaju, ruska centralna banka takođe nastavlja da istražuje mogućnost izdavanja sopstvene digitalne valute centralne banke (CBDC), digitalne rublje, rekla je Nabiullina. Zvaničnica je naglasila da banka prvo želi da razume potencijalne koristi CBDC-a na osnovu iskustva drugih jurisdikcija širom sveta.

Međutim, Nabiulina je upozorila da bi izdavanje digitalne rublje moglo dovesti do nekih "ozbiljnih posledica", uključujući promene u strukturi finansijskog tržišta, kao što su odlivi depozita.

Nabiulina kaže da su kriptovalute u Rusiji izgubile popularnost u poslednje 2 godine

Uz to, šefica ruske centralne banke je primetila da je u poslednje dve godine popularnost kriptovaluta u Rusiji opala. Međutim, postoje ljudi koji i dalje veruju u mogućnost privatnog novca bez učešća vlade, rekla je Nabiulina. Što se tiče ovog pitanja, zvaničnica je tvrdila:

„Protiv smo privatnog novca. Ako su neke digitalne valute dizajnirane da zamene privatni novac, to ne bismo mogli da podržimo."

Nedavne vesti dolaze u skladu sa ranijim javnim saopštenjima Banke Rusije. S tim u vezi, Nabiulina je rekla da je banka istraživala priliku za pokretanje CBDC-a u junu 2019. Međutim, vlast nije očekivala da će sprovesti takve inicijative u bliskoj budućnosti, o čemu je tada izveštavano.

Dok Rusija planira da sledi druge zemlje u testiranju njihovih CBDC-a, Francuska je nedavno otkrila nameru da postane prva globalna nadležnost za pilot sopstvenog projekta digitalnog evra. 4. decembra, guverner Banke Francuske Fransoa Vilroj de Galo, najavio je da će banka početi da testira digitalni evro projekat do kraja prvog kvartala 2020. godine.