Ruska centralna banka, Banka Rusije, razmotriće izdavanje kriptovalute podržanu zlatom, prenosi ruska novinska agencija TASS 23. maja.

Elvira Nabiulina, šefica Banke Rusije, otkrila je da bi banka mogla biti zainteresovana za stvaranje kriptovalute vezane za zlato za vođenje međusobnih poravnanja sa globalnim jurisdikcijama.

Međutim, Nabiulina je tvrdila da veruje da je važnije razviti međunarodna poravnanja koristeći nacionalne valute. Govoreći na sastanku Državne dume, guvernerka banke navela je uspešan primer korišćenja nacionalnih valuta u naseljima u okviru Evroazijske ekonomske unije (EAEU), ističući da je razvoj pokazao dobru dinamiku.

Nabiulina je takođe napomenula da ruska centralna banka nije promenila svoj stav prema usvajanju kriptovaluta u ruskom monetarnom sistemu, tvrdeći da je banka protiv scenarija u kojem kripto postaje zamena za fiat novac.

U aprilu 2019. godine, Banka Rusije je objavila kratak pregled potencijalnih koristi i nedostataka digitalnih valuta centralne banke (CBDC). Prema banci, CBDC-ovi mogu biti manje rizični i likvidniji tip sredstava koji potencijalno mogu smanjiti transakcijske troškove u ekonomiji. S druge strane, banka je ukazala na nedostatak anonimnosti CBDC-a kao jedini potencijalni nedostatak u odnosu na keš.

Prateći Banku Rusije, savetnik predsednika Rusije je ranije sugerisao da bi lansiranje CBDC-a na Krimu moglo da pomogne regionu da privuče više investitora i izbegne sankcije.

Nedavno, Cointelegraph je izvestio da Venecuela i Rusija razmatraju mogućnost sklapanja međusobnih trgovinskih poravnanja koristeći rusku rublju (RUB) i venecuelansku državnu kriptovalutu petro (PTR).