Najveća ruska banka, državna Sberbanka, obustavila je svoje planove oko kriptovaluta zbog negativnog stava centralne banke prema kripto industriji, izveštava 30. maja lokalna novinska agencija TASS.

Potpredsednik Sberbanke, Andrej Šemetov, navodno je objavio vest na nedavnoj konferenciji za novinare, tvrdeći da je Sberbanka čekala kripto regulativu koja bi joj omogućila da trguje kriptovalutama.

Međutim, Šemetov je naglasio da je lokalni finansijski regulator i centralna banka, Banka Rusije, protiv usvajanja kriptovaluta u ovom trenutku. Kao takva, banka je morala da zaustavi svoje planove u vezi sa kriptovalutama.

U izveštaju, zvaničnik nije precizirao koji je konkretni projekat banka morala da obustavi.

U januaru 2018. godine, podružnica Sberbanke u Švajcarskoj, Sberbank Switzerland AG, objavila je da planira da pokrene kripto berzu. U to vreme, Šemetov je tvrdio da je banka izabrala Švajcarsku za lansiranje berze jer ruske vlasti nisu dozvolile kripto operacije.

Nedavno je Sberbanka zatražila od klijenta da dostavi podatke o prihodima od kriptovaluta.

Ruske vlasti do sada nisu mogle da donesu kripto regulativu iz više razloga.

TASS je izvestio da je Rusija morala da odloži usvajanje kripto regulative zbog zahteva od strane Radne grupe za finansijske akcije protiv pranja novca da donese zakone o velikim industrijskim terminima kao što su kriptovaluta i bitkoin (BTC), umesto da koristi termin "digitalna sredstva". Ruski zakonodavci su navodno izbegavali terminologiju u zakonu u skladu sa "određenom pozicijom" ruske centralne banke.

Međutim, centralna banka je naknadno reagovala na ovaj izveštaj, tvrdeći da je nacrt zakona o kripto regulativi u dovoljnoj meri pripremljen da bude usvojen u proleće 2019. godine, u skladu sa naređenjem predsednika Vladimira Putina.