Ministarstvo finansija Ruske Federacije (Minfin) predstavilo je Predlog zakona o digitalnoj imovini kojim se definiše i uspostavlja regulatorni sistem za kriptovalutni proces, ICO, rudarenje i trgovinu, izveštava lokalna novinska agencija TASS.

Važno je to da se centralna banka Rusije ne slaže sa Ministarstvom finansija da trgovina kriptovalutama treba da bude legalno prihvaćena. Prema centralnoj banci, pravila oko digitalnih valuta treba primeniti samo na tokene, kako bi privukli finansijske investicije.

Međutim, autori zakona su sigurni da će pravni status trgovine kriptovalutama smanjiti rizik od prevara i obezbediti fiskalnu transparentnost, što bi trebalo da poveća poreski prihod vlade. Nasuprot tome, zabrana trgovanja kriptovalutama izazvaće situaciju gde će se valuta koristiti u nezakonite svrhe.

Prema uslovima zakona, kriptovalute i tokeni predstavljaju digitalnu finansijsku imovinu čije korišćenje nije dozvoljeno kao sredstvo plaćanja u Rusiji.

Što se tiče trgovine između kriptovaluta i tokena za druge kriptovalute, rublje ili neke strane valute, Minfin tvrdi da štiti prava nekvalifikovanih investitora dozvolivši trgovanje samo preko ovlašćenih kriptovalutnih operatera.

Što se tiče ICO-a, tokene mogu izdati pravna lica ili samostalni preduzetnici u svrhu prikupljanja sredstava. ICO projekti moraju biti praćeni nekim pravnim dokumentima koji obelodanjuju detalje ugovora, kao što su puno ime, lokacija, zvanična veb stranica izdavača i cena tokena.

Prema ovom dokumentu, investitorima bez licence nije dozvoljeno da ulažu više od 50.000 rublja, što je ekvivalentno vrednosti od oko 900 dolara za svaki ICO.

Konačna verzija zakona će biti objavljena najkasnije do 1. jula 2018. Godine, izveštava Forklog. 

Pripremio: Nenad Ćurčić