Veliko opadajuće tržište kroz 2018. godinu nije razlog da se kriptovalute zakopaju, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u govoru na Gaidar forumu, prenosi TASS 15. januara.

Medvedev je istakao trenutnu situaciju na kripto tržištu kao jedno od glavnih pitanja na agendi svetske zajednice, pored drugih izazova kao što je promena tradicionalnih tržišta, rast protekcionizma i socijalnih nejednakosti i brzina globalne digitalne transformacije.

Govoreći na godišnjoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o ekonomiji, ruski ministar i bivši predsednik pozvao je javnost da pažljivo prati stanje na kripto tržištima.

Ukazujući na neverovatne obime volatilnosti u protekloj godini, Medvedev je tvrdio da to nije razlog da se kriptovalute “zakopaju”, naglašavajući da svaki socijalni i ekonomski fenomen ima svoju svetlu i tamnu stranu.

“To sigurno nije razlog da se zakopaju [kriptovalute]. Ovde postoji i svetla i tamna strana, kao i kod svakog socijalnog fenomena i u svakoj ekonomskoj instituciji. Trebalo bi pažljivo da pratimo šta se dešava u kripto prostoru.”

Ranije ove nedelje, šef ruskog komiteta za finansijska tržišta izjavio je da donji dom ruskog parlamenta planira da diskutuje o nacrtu zakona za regulaciju kriptovaluta u januaru ili fabruaru.

Law in progress

Ruski parlament je u početku usvojio kripto zakon, “O digitalnim finansijskim sredstvima”, u prvom čitanju u maju 2018. Nakon izveštaja o nedostatku ključnih koncepata kao što su kripto rudarenje, nacrt zakona je vraćen na fazu prvog čitanja.

Međutim, sredinom decembra, zamenik ruskog ministra Maksim Akimov najavio je da autori zakona nisu planirali da naprave značajnije promene.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić