Nedavno objavljeni podaci Službe finansijskog nadzora Južne Koreje (FSS) pokazuju da su u 2017. godini nekoliko glavnih južnokorejskih banaka ostvarile 2,2 milijarde vona (2 miliona dolara) u provizijama sa virtuelnih naloga ulaganjem u kriptovalute, 36 puta više od 61 miliona (57.340 dolara) prošle godine, izveštava lokalna novinska agencija Yonhap.

Podaci o prihodima banaka prikupljeni su tokom finansijske istrage bez presedana koju su sproveli FSS i Jedinica za finansijsku obaveštajnu delatnost (FIU), koja je prvobitno objavljena 7. januara.

Istaživanjem je pregledano šest glavnih banaka: Woori Bank, Kookmin Bank, Shinhan Bank, NongHyup Bank, Industrial Bank of Korea i Korejska razvojna banka, kako bi se osiguralo da oni efikasno sprečavaju pranje novca u njihovom rukovanju virtuelnim nalozima koji se bave kriptovalutama.

Kako prenosi Yonhap-u, Industrijska banka Koreje je prijavila 675 miliona vona (634.500 dolara), dok je NongHyup banka daleko iza toga sa prijavljenih 654 miliona vona (614.760 dolara).

Od prošle nedelje pojavile su se velike kontraverze u Južnoj Koreji zbog pokušaja vlade da strože reguliše tržište kriptovaluta, kao što je zabrana korištenja anonimnih virtuelnih naloga povezanih sa menjačnicama kriptovaluta, zabranjivanje maloletnim građanima i strancima da ulažu na tržiste kriptovaluta i lažno najavljivanje potpune zabrane trgovanja kriptovalutama.

Dana 16. januara, južnokorejska peticija protiv regulacije virtuelne valute prikupila je preko 200.000 potpisa, a sada zahteva zvanični odgovor vlade.


 

Pripremio: Nikola Mosurović