Južna Koreja je 14. februara izdala saopštenje da regulatorni pravac za kriptovalute ima za cilj da spreči bilo kakve nezakonite postupke ili nesigurnost.

Ministar kancelarije za koordinaciju vladine politike Hong Nam-Ki je dao izjavu kao odgovor na prošlonedeljnu peticiju protiv mera oštre regulacije i zabrane trgovanja kriptovalutama.

Peticija koja je postavljena ispred predseničke kancelarije Južne Koreje, do sada je prikupila preko 200.000 potpisa. Vlada je dužna da odgovori na ovu peticiju u roku od 30 dana, s obzirom da je peticija prikupila ovoliki broj potpisa.

“Osnovno pravilo vlade je sprečavanje bilo kakvih nezakonitih radnji u vezi sa trgovinom kriptovaluta”, rekao je Hong i nastavlja:

“Ali, vlada je i dalje podeljena u mnogim stavovima koji se tiču kriptovaluta, razmišlja se o potpunoj zabrani trgovanaja ili o formiranju institucije koja će upravljati valutom u državnom sistemu.”

Nakon što je ministar pravde Park Sang-Ki dao izjavu u kojoj predlaže potpuno ukidanje trgovine kriptovalutama, vlada je zbog nezadovoljstva građana  bila u obavezi da pojasni svoju poziciju ubrzo nakon toga.

“Nemamo nameru da zabranimo ili suzbijemo kriptovalue”, izjavio je ministar finansija Kim Dong- Jeon.

Današnja izjava vlade u kojoj se jasno vidi da su mišljenja podeljena, jasno sugeriše na to da konačna odluka još neće biti doneta.

Izjava je data samo dan nakon što je drugi vladin zvaničnik predložio da se nakon izbora u junu ove godine uspostavi sistem izdavanja dozvola za kripto menjačnice. Državni zvaničnik  je naglasio da je predloženi sistem modelovan po ugledu na Njujroški BitLicense.

Sličan sistem licenciranja u Japanu uspešno funkcioniše od 2017. godine.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić