Lokalna novinska agencija Yonhap izveštava da je južnokorejska vlada objavila u ponedeljak, 22. januara, da će sakupljati 22% poreza od kriptovaluta i 2,2% lokalnog poreza na dohodak za menjačnice kriptovaluta.

Poresko saopštenje se pojavilo odmah nakon unapred najavljene borbe bez presedana protiv pranja novca u šest glavnih južnokorejskih banaka koje su pokazale povećanje prihoda od provizija od 36 puta na virtuelnim nalozima povezanim sa menjačnicama kriptovaluta, sa 61 milion vona (57.340 dolara) u 2016. godini na 2,2 milijarde vona (2 miliona dolara) u 2017.

Yonhap izveštava da je prošle godine južnokorejska menjačnica Bithumb ostvarila dobit od 317,6 milijardi vona (295,368,000 dolara), tako da se očekuje da će platiti oko 60 miliona vona poreza, prema poreskim stopama objavljenim u ponedeljak.

Najavljeni poreski procenti su u skladu sa južnokorejskim poreskim kodom za sve korporacije koje ostvaruju godišnji prihod od preko 20 milijardi vona (18,7 miliona dolara).

Bithumb, koja je najveća menjačnica na globalnom nivou sa 2,85 milijardi dolara dnevnog obima trgovanja u vrema pisanja vesti, hakovana je u februaru 2017. godine, a izgubila je oko 7 miliona dolara najviše u bitkoinu i itirijumu. Ovo kršenje bezbednosti, zajedno sa nekoliko drugih kršenja bezbednosti južnokorejskih menjačnica, je definitivno povezano sa severnokorejskim hakerima.

Južnokorejska vlada nedavno je pojačala sprovođenje propisa o kriptovalutama unutar zemlje. Osim naručivanja finansijske istrage, vlada je zabranila upotrebu anonimnih virtuelnih naloga, zamrznula otvaranje novih virtuelnih naloga i zabranila maloletnim korisnicima i strancima da trguju na menjačnicama.

Južnokorejska javnost se borila sa peticijom za zaustavljanje nedavnih propisa vlade. Nakon dostizanja potrebnih 200.000 potpisa, peticija trenutno čeka službenu reakciju vlade.


 

Pripremio: Nikola Mosurović