Centralna banka Južne Koreje, Banka Koreje (BOK), kaže da neće izdavati digitalnu valutu (CBDC) u skorije vreme, prenose lokalne novine na engleskom jeziku Korea Herald 29. januara.

Nakon što je sprovela studiju o izgledima za domaće izdavanje CBDC-a, BOK je navodno zaključila da nema potrebe za takvim projektom u bliskoj budućnosti. Neimenovani zvaničnik BOK-a rekao je za Korea Herald da je studija fokusirana na ispitivanje moguće pravne i socijalne efikasnosti CBDC-a iz široke perspektive, dodajući da:

"Mi nemamo planove za izdavanje bilo koje vrste CBDC-a koji je dostupan svim ljudima u bliskoj budućnosti. Prvo moramo dalje raditi na koristima i troškovima implementacije CBDC-a."

Zvaničnik je navodno dodao da BOK sada planira da sprovede dalje, detaljnije studije o izgledima i uticaju izdavanja CBDC-a.

CBDC je digitalna valuta koju izdaje centralna banka, koja ima status zakonitog sredstva plaćanja i druga svojstva centralizovanog, fiat novca.

Kao što je nedavno objavljeno, istraživanje švajcarske Banke za međunarodna poravnanja (BIS) - organizacije sastavljene od 60 centralnih banaka sveta - otkrilo je da 70% centralnih banaka širom sveta trenutno sprovodi istraživanje o izdavanju CBDC-a.

Značajno je da je samo pet banaka koje je BIS anketirao uistinu napredovalo u vođenju pilot projekata CBDC - uključujući Švedsku i Urugvaj.

Nedavna Cointelegraph analiza ukazala je na trenutne pozicije više vlada i centralnih banaka na globalnom nivou u vezi sa izdavanjem CBDC.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić