Upbit, najveća južnokorejska berza kriptovaluta je pod istragom lokalne policije i deset istražitelja zbog navodne prevare, prenosi lokalni mediji Chosun, 11. maja. Upbit je samo berza kriptovaluta koju vodi podružnica korejskog tehnološkog giganta Kakao, a trenutno i četvrta po veličini kripto berza u svetu po 24-časovnom obimu trgovine.

Chosun izveštava da policija veruje da je berza lažirala svoj bilans, kao i bilans prevarenih investitora. Komisija za finansijski nadzor Južne Koreje (FSC) navodno je poslala deset istražitelja u sedište berze u Seulu u 10 sati ujutro i pristupiće računarskom sistemu kompanije radi revizije količine kriptovaluta na berzi.

Kripto komentatori na društvenim mrežama sugerišu da vesti već utiču na tržišta kriptovaluta, a mnogi od prvih 100 novčića danas su pali za preko 15%.

Upbit nije prva kripto berza koja je privukla pažnju korejskih vlasti ovog proleća. Kako je Cointelegraph objavio u martu, Korejska finansijska obaveštajna služba (KoFIU) i FSC su najavili zajedničku istragu korporativnih računa kripto berzi u korejskim bankama, navodeći zabrinutost zbog usklađenosti sa politikom sprečavanja pranja novca (AML).

U aprilu, suosnivač i izvršni direktor glavne korejske kripto berze CoinNest, bili su pritvoreni zbog optužbi za proneveru i prevaru, zbog navodnog premeštanja "milijardi vonova" u digitalnim valutama klijenata na svoje lične račune. Istog meseca, 12 kripto berzi je naređeno da poboljšaju zaštitu kupaca u svojim ugovorima.

U vreme pisanja, bitkoinom se trguje u proseku od oko 8.750 dolara, što je pad za oko 7% na dan. Itiijum pada skoro 10% na dan i njime se trguje sa oko 690 dolara.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić