23. oktobra, BTCChina najveća bitkoin trgovinska platforma u Kini, je izdala saopštenje da će ugasiti poslove razmene, trgovine i prestati sa uslugama povlačenja sredstava 30. oktobra.

Za ubrzanje procesa zatvaranja pomenutih poslova, BTCChina će prilagoditi naknade za transakcije povlačenja sredstava kako bi podsetila i požurila svoje korisnike da povuku svoja sredstva što pre.

Do 25. oktobra platforma će ostati na osnovi prethodnih standarda transakcionih naknada za povlačenje sredstava:

  •  Naknada za transakciju povlačenja za BTC : 0.0015 BTC
  •  Naknada za transakciju povlačenja za LTC : 0.001 LTC
  •  Naknada za transakciju povlačenja za ETH : 0.01 ETH
  •  Naknada za transakciju povlačenja za BCC : 0.0005 BCC

Od 25. oktobra novi standardi naknada za transakcije povlačenja biće aktivirani:

  •  Naknada za transakciju povlačenja za BTC : 0.0045 BTC
  •  Naknada za transakciju povlačenja za LTC : 0.003 LTC
  •  Naknada za transakciju povlačenja za ETH : 0,03 ETH
  •  Naknada za transakciju povlačenja za BCC : 0.0015 BCC

Nakon 30. oktobra platforma će vrlo verovatno prestati sa uslugom povlačenja sredstava onlajn. Najavljujući unapred povećanje naknada za transakcije povlačenja, BTCChina želi da proveri i vrati sav novac na vreme.

Sa konačnim određenim datumom, najveća bitkoin trgovinske platforma će se oprostiti od tržišta i svojih korisnika.

Posao provere i vraćanja sredstava je poslednji korak pred gašenje BTCCHina. 27. septembra platforma je prestala sa prihvatanjem depozita u juanima (CNY) i digitalnim sredstvima. 30. septembra je prestalo prihvatanje tradicionalnih valuta (dolar, evro, funta...), kriptovaluta i  ugašene su sve trgovinske funkcije na BTCChina Exchange.

Pored BTCChina, ostale kineske bitkoin trgovinske platforme poput OkCoin i Houbi su, takođe, objavile da će zatvoriti tržište juana na osnovu saopštenja koje su zajedno izdali sedam regulatornih tela.

Nadanja

Međutim, iako kineska vlada trenutno zabranjuje bitkoin trgovanje, ne smatra ga totalno nezakonitim. Neki stručnjaci veruju da to znači da bi kineska vlada mogla omogućiti bitkoin trgovanje pod određenim okolnostima u budućnosti.

Kada regulacioni sistem bude završen, kineska vlada će možda ponovo otvoriti vrata bitkoinu.

Trebalo bi dodati, da su Houbi i OKCoin izjavili da nastavljaju da održavaju veze sa regulatorima i pokušaće da obnove trgovanje u juanima u budućnosti.

 

Pripremio: Bojan Zečević