Guverner Endrju Kuomo i NYDFS (New York Department of Financial Services) su zvanično predložili prvu regulativu o sajber sigurnosti koja štiti korisnike i finansijske institucije. Ukoliko predlog bude podržan i primenjen, uticaće na čak i na bitkoin kompanije koje već imaju BitLicense.

Kada prođe period od 45 dana određen za javnu raspravu, sve kompanije će po zakonu biti obavezne da:

“Postave program za sajber bezbednost; usvoje pisanu politiku sajber bezbednosti; postave CISO-a (Chief Information Security Officer) koji je odgovoran za implementaciju, nadzor i sprovođenje novog programa i politike...“

Negativan uticaj na bitkoin startape

Bitkoin kompanije, uključujući menjačnice i wallet provajdere, su već opterećene jer moraju da pribave BitLicense kako bi nastavile poslovanje u državi Njujork.

Ukoliko nova regulativa o sajber sigurnosti bude usvojena, bitkoin kompanije će morati da potroše stotine hiljada dolara kako bi uskladile svoje poslovanje sa predloženim regulativama. To uključuje i unajmljivanje CISO-a.

Nova regulativa će primorati bitkoin kompanije da čuvaju osetljive informacije o korisnicima na privatnim serverima, što će čitave platforme učiniti ranjivijim.

Američka Vlada je dokazala da ima loš rezultat kada je u pitanju čuvanje poverljivih informacija. Ipak, Maria Vulo iz NYDFS-a je izjavila:

“Korisnici moraju imati poverenja da će njihove informacije biti zaštićene od strane finansijskih institucija.“

I dalje je prerano da se spekuliše da li će predlog proći. Kako se sve više regulativa postavlja u državi Njujork, bitkoin kompanije će biti primorane ili da izmeštaju svoje poslovanje ili da se izbore sa pritiskom.