Vlada SAD-a zatražila je formiranje finteh odeljenja koje bi podstaklo razvoj novih tehnologija, poput kriptovaluta, blokčein tehnologije i drugih.

Američko regulatorno telo - OCC (Office of the Controller of the Currency), koje je prethodno izrazilo optimizam za digitalne valute i blokčein tehnologiju, planira otvaranje 3 kancelarije – u Vašingtonu, Njujorku i San Francisku.

Tomas J. Kari, iz OCC, je izjavio:

“OCC podržava inovacije koje unapređuju bezbednost federalnog bankovnog sistema, pošteno se postavljaju prema korisnicima i promovišu finansijsku inkluziju...“

Efekat na blokčein startape

Iako je teško pretpostaviti kakav će uticaj imati planovi OCC-a na bitkoin i altkoine, zasigurno će imati veliki uticaj na poslovanje blokčein startapa koji sarađuju sa bankama i velikim finansijskim institucijama.

Blokčein startapi koji razvijaju efikasne finansijske sisteme i decentralizovane infrastrukture, imaće koristi od povoljnih regulativa.

Još važnije, Kari je izjavio da je primarna svrha odeljenja za finteh inovacije da pomogne centralnoj banci i drugim finansijskim institucijama u SAD-u  da usvoje i prihvate nove finansijke tehnologije poput blokčein tehnologije.

Kari je dodao:

“Ove promene će biti izazov tradicionalnim poslovnim modelima.“