Provajder bitkoin (BTC) novčanika Samourai navodi je da je onemogućio nekoliko funkcija vezanih za privatnost u svojim proizvodima zbog obaveštenja Google-a da blokira novčanik, navodi se u blog postu objavljenom 7. januara.

Samourai, koji za cilj ima da pruži „bitkoin iskustvo“ dodavanjem poboljšanih opcija za anonimnost i uklanjanjem referenci na fiat valutu, potvrdili su da uklanjaju tri funkcije sa svog novčanika u vreme ažuriranja njihove najnovije verzije objavljene u utorak.

"Opet, žao nam je zbog ove neugodnosti, ali naše ruke su vezane zbog Google-a", piše u blog postu, dodajući:

"Nadamo se da ćemo ove karakteristike nekako vratiti u budućnosti na Google Play prodavnici, i posvećeni smo pružanju potpunog iskustva sa setom karakteristika putem alternativnih metoda distribucije kao što su direktno preuzimanje i F-Droid u narednim mesecima."

Google je od prošle godine nastavio sa zahtevima o određenom nivou transparentnosti kada su u pitanju aplikacije trećih strana.

Samourai, nudeći “skriveni režim”, daljinske SMS komande i način da ublaži rizik od takozvanih napada “SIM zamenom”, navodno je prekršio ova pravila, iako su sve tri karakteristike prisutne u novčaniku još od lansiranja 2015. godine.

Opcija za skriveni režim, koja nije standardno omogućena, je opcija privatnosti koja omogućava korisnicima da sakriju aplikacije sa početne stranice na svojim telefonima i onemogućava obaveštenja o novčanom stanju.

„Zatražili smo izuzetak kod Google-a, ali je odbačen pre nekoliko dana, uprkos našem argumentu da bi zbog uklanjanja takve funkcionalnosti korisnici koji se oslanjaju na te funkcije bili manje sigurni i više izloženi“, dodali su rukovodioci.

Od korisnika se traži da sami onemoguće skriveni režim pre instaliranja ažuriranja.

Samourai je naveo da će verzija koja se nudi na F-Droid-u, prodavnici aplikacija otvorenog koda, ostati nepromenjena.

 

Pripremio: Nikola Mosurović