Samsung je u saradnji sa tajvanskim proizvođačem TSMC u ponedeljak, 29. januara, pokrenuo nov projekat za proizvodnju ASIC - hardvera za rudarenje. Kako se navodi u korejskom portalu “The Bell”, masovna prozvodnja ASIC čipa počela je još u januaru.

ASIC čip je specijalizovan deo hardvera za rudarenje kriptovaluta koji se zasniva na određenom ‘hashing’ algoritmu, kao što su SHA256 ili Scrypt.

TSMC isporučuje ASIC čipove neophodne za rudarenje kriptovaluta Bitmain-u, kineskoj kompaniji koja se bavi rudarenjem. Bitmain takođe proizvodi sopstveni hardver. U septembru 2017. je plasirao dva ASIC proizvoda, kao i SiaCoin mašinu za rudarenje (od 19. januara).

Što se tiče profitabilnosti Samsunga koji ulazi na tržište kriptovaluta, Hvang Min-Seong, analitičar ‘Samsung Securities-a’ je izjavio za “The Bell”:

“Samsung Electronics može povećati svoje prihode proizvodnjom ASIC čipa, ali iz razloga što zauzima mali deo proizvodnog postrojenja kompanije, teško je predvideti da li će ovaj ‘rudarski’ poduhvat imati značajan uticaj na prihode kompanije.”

Ugovor Samsunga sa kompanijom TSMC iz Južne Koreje dolazi nakon turbulentnog meseca na kripto tržištima širom Azije. Sa zabranjenim menjačnicama u Kini, optužbama za insajdersku trgovinu i konfuzijom sa regulativom u Južnoj Koreji dolazi do velikih gubitaka na tržištu.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić