Južnokorejski gigant Samsung je otkrio još jednu primenu blokčeina u novoj platformi za logistiku, otkriveno je u izjavi za medije 20. juna.

Platforma, čije je ime Cello 3.0, je proizvod Samsung-ove ćerka firme Samsung SDS, koje će koristiti veštačku inteligenciju (AI) i svoje znanje iz logistike kako bi napravili dobar proizvod.

"Pružaćemo jednu globalnu uslugu sa CelloSquare 3.0, koja će biti kombinacija vrhunske IT tehnologije i velikog iskustva koje Samsung SDS ima kada je u pitanju globalna logistika", rekao je Kim Hyung-tae, potpredsednik logističkog dela Sumsung SDS-a.

Cello je samo jedan od projekata koji je potekao od SDS-ovog eksperimentisanja sa blokčeinom, kompanija je već najavila platformu za finansije ranije ovog meseca pod imenom Nexfinance.

U sferi logistike, sve više operatera se okreće tehnologiji kako bi unapredili sigurnost, efikasnost i smanjili troškove, među njima su DHL i FedEx.

"Primenom blokčein tehnologije koja se ne može promeniti ili ukrasti, moći će da se dokaže poreklo robe i time će se podići sigurnost proizvoda", objašnjava se u izjavi povodom Cello platforme, dok SDS dodaje da će najverovatnije doći i do smanjenja vremena transporta i troškova.

Datum puštanja u rad Cello platforme je još uvek nepoznat.


 

Pripremio: Stevan Kostić